„On väga suur oht, et me ei suuda eelarvekriteeriumit täita,“ sõnas Nordea Eesti juht Vahur Kraft täna avatud uues pangahoones toimunud pressikonverentsil.

Kui riik soovib eurot kasutusele võtta, siis tuleks pangajuhi sõnul eelarvetemaatikaga enam tegeleda. Ühe kulude kokkuhoiu võimalusena nimetas ta avaliku sektori palkade kärpimist.

„Eesti erasektor on kõige jõulisemalt vähendanud palkasid võrreldes näiteks Läti või Leeduga. Samas Eesti avalik sektor on Läti ja Leeduga võrreldes palkasid vähendanud kõige vähem,“ sõnas Kraft. See tähendab seda, et erasektor on tunduvalt kiiremini ja paremini kohanenud majanduse muutustega. "Minu meelest on see üks selge signaal, et avaliku sektori palgad ei ole piisavalt kohandunud muutunud majanduskeskkonnaga," nentis Kraft.

„Küsimus on ka selles, et me oleme nii palju eurole panustanud, et nüüd poolel teel seisma jääda oleks kahtlemata väga vale,“ ütles Kraft. Tema sõnul tuleks sõpru leida ka väljaspool Eestit, teiste riigijuhtide seas, kes eurole ülemineku otsuse teevad.

Kraft juhtis samas tähelepanu intressikriteeriumi täitmisele, mis on avalikkuse tähelepanu alt veidi kõrvale jäänud. „Teatavasti seda otsest benchmarki, millega võrreldakse ja mis on valitsuse võlakirjad, meil ei ole. Meil on teised võrdluskriteeriumid, aga ka siin me oleme näinud, et intresside tase on pigem tõusnud, mitte vähenenud,“ sõnas ta.

Nordea ei välista eurole üleminekut 2011. aastal, kuid peab tõenäolisemaks euro saabumise edasilükkamist paari aasta võrra.