Kraft ütles Eesti Päevalehele, et SITRA-moodi asutust Eesti Panga juurde ei tule. "Arvan, et keskpank ei ole see koht, kelle juures selline institutsioon peaks olema," nentis ta.

Pikemas perspektiivis võiks seda aga Krafti sõnul vaadata, sest Eesti Pank saab ja peabki kaasa aitama Eesti riigi erinevate arengukavade väljatöötamisel.

Küsimusele, kas Kraft on solvunud, et tema valimisprotsess Eesti Panga presdendiks venis, vastas ta, et ei ole solvunud ega kibestunud.

"Olen ikkagi niikaua töötanud Eesti Pangas, et oskused ja kogemused on olemas, et mitte lasta ennast häirida alati mitte kõige õnnestunumatest otsustest," rääkis Kraft.

"Iga asi on millegi jaoks hea ja arvan, et sellisest mitte kõige paremast protsessi sujumisest on põhjust õppida kõigil osapooltel," tähendas keskpanga vastne juht.

Samuti kinnitas Kraft, on valmis koos töötama Eesti Panga senise nõukoguga. "Näen, et see koostöö on ja saab olema normaalne," nentis ta.

Kraft eitas võimalust, et president Lennart Meri seadis talle tingimuseks Eesti Panga juhiks saamisel tema poolehoiu SITRA tüüpi asutuse loomisele Eestis.

"Meil on kohvijoomine ees. Ilmselt jõuame sellest veel rääkida," ütles Kraft.

Kraft ütles ajalehele, et fondi Eesti Panga juurde ei tule, kuid keskpank aitab seda luua.

Kraft on seni pidanud riikliku riskikapitali fondi asutamist keskpanga juurde võimatuks ning on sellest oma eelmise Eesti Panga presidendi ametiaja lõpus Lennart Merile ka teatanud.

Samuti leppisid juuni alguses Eesti Panga ja valitsuse esindajad kokku fondi loomises rahandusministeeriumi juurde ning seda toetas ka presidendi akadeemiline nõukogu.

Kolmapäeval viimast päeva Eesti Panga presidendi kohuseid täitnud Peter Lõhmus pidas fondi loomise ümber toimuvat katseks piirata Eesti Panga sõltumatust.

"SITRA-teema sildi all on juba pikemat aega toimunud protsess, mida saab kirjeldada keskpanga poliitilise mõjutamisena väljaspool seaduses ettenähtud piire," ütles Lõhmus. "Seda isegi juhul, kui krooni kattevara reservide kasutamine fondi finantseerimiseks on teemana maha võetud."

Meri kinnitas Krafti ametisse kolmapäeva õhtul, eelnevalt olid mitmed allikad kinnitanud, et Krafti keskpanga juhiks saamise tingimus oli SITRA tüüpi fondi loomine Eestisse.

Krafti vastuseis innovatsioonifondi loomisele maksis tõenäoliselt talle ka Eesti Panga presidendi koha aprilli alguses, kui Eesti Panga nõukogu pooldas Vello Venseli kandidatuuri, kes hiljem halvale tervisele viidates keskpanga juhi kohast loobus.

Innovatsioonifond SITRA (Soome Iseseisvuse Juubelifond) alustas üle 30 aasta tagasi Soome Panga juures. Alates 1991. aastast on SITRA iseseisev, parlamendile alluv sihtasutus, mis rahastab erinevaid perspektiivikaid tehnoloogiaprojekte.

Fondi varade maht on kuus miljardit Soome marka ehk ligikaudu 17 miljardit krooni.