“Kannan ette, et seoses omavolilise tegevusega ning majandustegevusega raha puudub,” teatas Kraft eile ministrile.

“Mind valdas jõuetu viha seda lugu kuuldes,” ütles rahandusminister Taavi Veskimägi. “Kuidas saab keegi nii nahaalne olla?” Kahe kuuga kadus Eesti Pangast ligi 25 000 kilogrammi sularaha, mille rahaline väärtus on riigisaladus. Veskimägi täpsustas vaid, et see summa mahuks neljale Avo Viioli pangaarvele.

“See on uskumatult suur kogus ja ma ei usu, et kogu see raha võis sealt kaduda kahe kuuga, mis on möödunud kambrite viimasest inspekteerimisest,” ütles minister Veskimägi Eesti Päevalehele. “Isegi kui kogu see raha oleks läinud kasiinodesse või Läti naftatööstusesse, poleks see kahe kuu jooksul tohtinud otsa saada.”

“Minu töö oli osaleda nõupidamistel, mind kui vana meest panga rahaasjade juurde ei lastud,” ütles süüdistuste alla sattunud Kraft eile telefonitsi. “Mind lõi see pahviks, kui meie töötajad tulid ja ütlesid, et sularahavaru meil enam pole.” Eile Kraft end keskpangas näole ei andnud.

Eesti Päevalehega vestelnud Eesti Panga töötajate väitel aeti raha kotti ja mängiti kasiinodes maha. Petuteele sundis keskpankureid minema väidetavalt neid juba kaua aega vaevanud majandusraskused ja kelmust olevat toime pandud aastaid.

Keskpanka 22. jaanuaril inspekteerinud kolme suurema panga juhid Indrek Neivelt, Ain Hanschmidt ja Härmo Värk teatasid toona, et kogu riigi sularahavaru on täiesti olemas. “Ma kipun tõesti uskuma, et riigile tehti pikemat aega Potjomkini küla ehk olukorda ilustati,” rääkis Veskimägi.

Minister kardab, et alates 1999. aastast suurt osa riigi julgeolekuvaruks mõeldud raha hoidnud keskpangas esitleti riigi raha pähe samas hoiul olnud Läti riigireserve. Pärast valitsuse vahetust Lätis viisid aga lätlased oma raha Eestist ära.

Enamik kadunuks jäänud rahast olid viiesajased, väiksemal määral hoiti keskpangas ka kahekümne viie krooniseid rahatähti. “Riigi julgeolekut raha kadumine ei haava, kuid tuntav auk siiski on,” ütles Veskimägi. “Tühjade taskutega me häda korral siiski ei jää.”

Eesti Panka eile erandkorras taas visiidi teinud kolme suurpanga juhid pidi Krafti redutamise tõttu leppima avalike suhete nõuniku Janno Tootsi selgitustega. Kadunud raha täpse koguse saab teada pärast keskpanga tühjaks vedamist – selle tööga tegid eile politsei järelevalve all algust Merko Ehituse käsikärudega töölised.

Raha kadumist uurima asunud kaitsepolitsei uurijate sõnul avastati rahakambritest topeltseinad, mis ehitati sinna mullu novembris, kui keskpangal tekkis lätlaste tõttu probleeme kadunud rahahulga varjamisega.