Maanteede hooldajail on kohustus niita teepeenraid ja osaliselt nõlvu, kui rohu kõrgus ületab teatud piiri. Viimastel aastatel on teehooldajad raskesti niidetavates kohtades hakanud kasutama taimemürke. Mürgivabad on ainult Hiiu-, Põlva-, Valga- ja Läänemaa.

„Teepervedel ja raudteetammidel tehakse umbrohutõrjet kemikaalidega kohtades, kus niitmine on raskendatud: näiteks kaitsepiirete all, tähispostide ja liiklusmärkide ümbruses. Riigimaanteede ääres on sarnase praktika kohaselt toimitud aastaid ja üle kogu Eesti. Lisaks tuleb arvestada ohutuse küsimust, sest suure liiklusega tee ääres on umbrohu käsitsi niitmine mitu korda ohtlikum kui keemiline umbrohutõrje,” ütles maanteeameti hooldeosakonna juhtivinsener Rain Hallimäe.

„Lääne maakonna teehooldel ei ole praegused hooldajad rohukasvu piiramiseks seni keemilisi tõrjevahendeid kasutanud,” sõnas Läänemaa riigimaanteid hooldava Warren Safety OÜ järelevalve insener Peeter Proses. „Põhjuseks ei olnud kellegi soov, vaid objektiivsed asjaolud.”

„Kuivõrd oleme Lääne maakonnas teehooldajad alles lühikest aega, siis ei ole jõudnud oma teetöölisi suunata koolitusele, mille läbimine on vajalik enne töötamist kemikaalidega. Ka ei ole veel muretsetud vastavaid kaitse- ja muid töövahendeid,” selgitas ta.

Loe pikemalt Lääne Elust.