“Loodetavasti saab aastaid ette valmistatud, kuid pidevalt mitmesugustesse erimeelsustesse takerdunud detailplaneering nüüd lõpuks ometi valmis ning saame riigi ja linna peaväljakut ja selle lähiala esinduslikuks muutma asuda,” ütles abilinnapea Peep Aaviksoo linnavalitsuse teatel.

Alver Trummal Arhitektid OÜ välja töötatud lahendus näeb ette autode parkimise maa alla viimise, Vabaduse väljaku alla ning Ingeri bastioni müüri ja Kaarli puiestee vahelisele maa-alusele alale mahuks parkima üle 400 auto.

Detailplaneeringu üks autoreid, arhitekt Andres Alver ütles selle avalikul arutelul, et parkimise maa alla viimine vabastaks linna peaväljaku autodest. Autoparklasse sisse ning parklast välja pääseks nii Kaarli puiestee algusest kui ka Toompea tänava poolt.

Alveri sõnul oleks võimalik parkla rajada avaliku ja erasektori koostöös.

Väljak laieneks praegu aiaga piiratud tenniseväljakute arvelt, kulgedes mööda bastionimüüri kuni Toompea tänavani. Ühtlasi näeb lahendus ette Hirvepargiga ühenduse loomise Toompea tänava alt ning Toompea tänavaga paralleelselt kulgeva bastionimüüri äärde vaba aja veetmise sportlike võimaluste näiteks tänavakorvpalli- ja petangiplatsi loomise.

“Sellise suurejoonelise lahenduse tulemusel muutuks suure ajaloolise väärtusega bastionimüürid täies ulatuses avatuks, linna südamesse tekiks õhku ja avarust,” hindas Aaviksoo.

Vabaduse väljakult kulgeks lai trepp valgusküllasesse ja avarasse osaliselt klaaskatusega jalakäijate tunnelisse, kus oleks piisavalt ruumi ka kaubanduspindadele. Peale Vabaduse väljaku pääseks tunnelist Kaarli puiestee esplanaadile, Roosikrantsi tänava algusse ja otse parklasse.

Isamaaliidu Tallinna piirkonna juhatus teatas, et tegi esmaspäeval linnavalitsuses toimunud Vabaduse väljaku detailplaneeringu avalikul arutelul ettepaneku rajada Vabadussõja monument Vabaduse väljakule.

Isamaaliit esitas detailplaneeringu lähteseisukohtade mitu ettepanekut. Üks neist näeb ette Vabadussõja ausamba rajamise Vabaduse väljakule või selle lähedusse. Samuti soovivad isamaaliitlased leida detailplaneeringus väärilise koha Johan Pitka mälestussambale ning säilitada võimalikult palju kõrghaljastust Tallinna kesklinna piirkonnas.

Isamaaliitlased lisasid, et ka esmaspäevasel avalikul detailplaneeringu lähteseisukohti tutvustaval arutelul ei leidnud Tallinna linnavalitsus ja autorid kohta Vabadussõja ausambale Vabaduse väljakul.

“Isamaaliit on seisukohal, et kui linnavalitsus leiab vahendid ja koha mitte midagi ütlevate korstnate ehituseks linna südamesse, leiab ta ka koha, mis oleks vääriline Vabadussõja ausambale,” lisasid nad. “Isamaaliit ei saa mingil juhul leppida sellega, et me riigi olulisim mälestussammas on peidetud Laulukaare taha. Seda tingimustes, mil okupandid käivad igal aastal 9. mail tähistamas meie okupeerimist sanktsioneerimata koosolekuga, millega kaasnes väidetavalt ka alkoholi tarbimine avalikus kohas.”