Eestis on täitemenetlusregistri andmeil natuke üle 100 000 võlgniku, kellele kohtutäitur korraldab sundtäitmist. Nõude laekudes arestitakse inimese kõik kontod kõigis pankades.

Eelmisel nädalal avaldatud maksu- ja tolliameti statistikast nähtub, et viimase kolme aasta jooksul on ainuüksi tulumaksutagastuse pärast arestitud kontodega isikute arv ligi 10 000 võrra suurenenud.

„Enamik nõudeid jääb täitmata, sest isikutel ei ole maksutagastusi või on tagastatavad summad väiksemad kui võlad,” nentis justiitsministeeriumi avalike suhete osakonna juht Priit Talv. Maksuameti selle aasta statistika näitab, et nõudeid esitati küll 450 miljoni euro eest, kuid amet kandis kohtutäituritele arestimisaktide alusel üle 3,4 miljonit, mis on kõigest väike osa kogu võlasummast.

Talve sõnul on arestide arvu suurenemise taga eelkõige kohtutäiturite ja maksuameti tihe koostöö. „Seaduse järgi on kohtutäitur kohustatud tarvitusele võtma kõik seadusega lubatud meetmed sissenõudja nõude täitmiseks. Üks võimalik täitmise viis on maksutagastuse arestimine, mida on hakatud viimastel aastatel kasutama kõikides täiteasjades, kus rahaliste nõuete arest on lubatud,” selgitas ta.