“33 väikeaktsionäri moodustasid Eesti Vähemusaktsiate Omanike Liidu (EVAOL), mis tegutseb praegu algatusgrupina. Liidu liikmete arv võib kasvada kuni 100 000-ni, sest nii palju on hinnanguliselt Eestis väikeaktsionäre,” ütles EVAOL-i initsiaator Hasso Nurm.

Väikeaktsionärid pole rahul sellega, et suuraktsionär võib üle võtta väikeaktsionärilt firma aktsiad ühepoolselt kehtestatud hinnaga.

EVAOL-i liikmed ei vaidlusta Nurme sõnul aktsiate hinda, vaid firma õigust ülevõtmisele.

“Ma ostsin 6-7 aastat tagasi väikefirma kaudu 5000 Krediidipanga aktsiat. Neid ostes lubati, et need saab iga kell maha müüa ja ma saan raha tagasi,” ütles Krediidipanga väikeaktsionär Oleg Nõmmemees.

Paar aastat hiljem tuli Nõmmemees Krediidipanka, et müüa oma aktsiad. Siis aga selgus, et tal ei olegi mingit võimalust oma aktsiate eest raha saada. Kolm korda käis Nõmmemees panga presidendi Rein Otsasoni juures muret kurtmas, kuid lahendust ei tulnud. “Tuleb välja, et ma olen Krediidipanka ilma protsendita krediteerinud ja oma raha ka nüüd enam kätte ei saa.”

See ei ole ainult minu probleem, on veel palju väikeaktsionäre, kes soovivad oma aktsiaid müüa. Krediidipangal, mis müüb eelkõige usaldust, oleks soliidne pakkuda seda laenuklientide kõrval ka väikeaktsionäridele,” lisas Nõmmemees.

“Kui meie ettevõte ostis Liviko aktsiaid, ei olnud lepingus kirjas, et keegi võib need mõne aasta pärast lihtsalt üle võtta. Keegi ei hoiatanud meid selle eest. Tänaseks on meie 1000 aktsiat kohtu poolt arestitud ja meil on lootust need tagasi saada,” rääkis AS Stoli juhataja Aleksandr Tokarev.

Tallinna linnakohus tühistas Liviko aktsionäride üldkoosoleku otsuse ning taastas AS Stoli omandiõiguse 1000 aktisale ning blokeeris need väärtpaberikeskuses.

Tokarevi sõnul uurisid juristid pärast aktsiate ülevõtmist Liviko poolt Eesti seadusi kuni põhiseaduseni välja. Nad leidsid põhiseadusest paragrahvi, mis lubab võõrandada ainult üldistes huvides õiglase ja kohese hüvituse eest.

“Ma ei usu, et ühe suurettevõtte huvide nimel lubaks põhiseadus firmal umbes 600 000 aktsiat üle võtta.Meie arvutuste kohaselt teenis Liviko selle ülevõtmisega kuni kuus miljonit krooni,” lisas Tokarev.

“Mind hämmastab, et kui riik propageeris riigifirmade aktsiate ostmist, kuid ei hoiatanud, et keegi võib need minu tahte vastaselt üle võtta. Ostsin 60 tööaasta EVP-de eest aktsiaid ja kardan, et need võetakse lihtsalt ära.

Väikeaktsionäriga käiakse ringi nagu nartsuga,” ütles üle 132 Liviko, üle 100 Kalevi, 46 Saku Õlletehase ning kuue Mööblimaja aktsia omanik.