„Ärge tulge mulle ütlema, et hakka ettevõtjaks! Igaüks lihtsalt ei ole ettevõtja ja kõik!” ütles mulle sel nädalal üks minust paar aastat vanem naine ühes Eestimaa külas. Ta rääkis, et on mitu aastat töötu olnud, aga tahaks väga midagi teha, kasvõi vabatahtlikku tööd, et tunda end vajalikuna. Aga veel rohkem tahaks ta, et tal oleks töökoht – neid aga kodukandis pole.

Ma olen oma koolitustel ikka rääkinud, et pole vahet, kus sa elad, lase oma meeled valla ja vaata meie rikkas looduses ringi, sest just sealt võid leida omale äriidee, mis kannab ja aitab sul maal elades end ära elatada. Terve selle nädala tuuritasin mööda Hiiu-, Lääne- ja Saaremaad ja kohtusin meie külades paljude inimestega.

Ma kohtusin päris mitmetega, kes on pikka aega töötud olnud ega leia sellest olukorrast väljapääsu. Ja kui ma siis neile rääkima hakkasin, et tegelikult võib igaüks ise endale töökoha teha ja et nüüd on see ettevõtluskonto tõttu veel eriti lihtne, said paar inimest minu peale pahaseks ja kordasid sedasama vana ja kulunud mantrat – igaüks ei ole lihtsalt ettevõtja.

Millegipärast on paljudel ettekujutus, et ettevõtja olemine on midagi sellist, milleks peavad sul olema mingid erilised võimed – müügioskus või mis iganes veel, mille kohta inimene arvab, et tal seda ei ole. Aga uskuge mind, ei pea! Sa võid olla täielik introvert, aga ikkagi olla ettevõtja. Sa pead lihtsalt tahtma midagi teha, sest kui tahet pole, siis on tõesti halvasti. Mida siis on vaja?

Esiteks sa pead viitsima. Pead viitsima teha tööd ja see on minu hinnangul absoluutselt kõige olulisem asi, ükskõik siis, mida sa ka teha tahaksid.

Teiseks sa pead leidma selle päris oma asja, mida müüma hakata. Ja see ongi tavaliselt see kõige raskem koht kogu protsessi juures. Sa pead küsima endalt, mida ma oskan? Ja kui vastus on, et mitte midagi ei oska, siis loe järgmist punkti.

Kolmandaks sa ei oska ei käsitööd ega mingit muud tööd, millega kasvõi teenust osutada. No ok, aga vaata nüüd looduses ringi. Vaata, mis sinu kodu lähedal kasvab.

On sul seal ehk kadakamarju, millest midagi valmistada? Või on sul seal põdrasamblikku, mida kuivatada ja šokolaadi sisse pista? Või ravimtaimi, mida korjata ja kuivatada? Või hoopis pilliroogu? Raha vedeleb sinu ümber maas nii metsas kui mere ääres ja nüüd on sinu asi see sealt lihtsalt üles korjata ja müüa oma toodet ükskõik kuhu üle terve maailma!

Neljandaks sa ütled, et ei oska inglise keelt ja arvutis küll käid, aga oled seal suht koba. No ok, aga räägi seda oma lastele või lastelastele ja nemad aitavad. Las nad teevad sulle FB-fännilehe, Etsy konto või ükskõik mis muu võimaluse, kus sa saaksid oma tooteid näidata. Sul pole lapsi? See pole probleem, mine räägi oma naabrilastega ja küll nemad aitavad – selleks ju maakogukonnad ongi, et olla üksteisele toeks.

Ja kui sa mind ikka veel ei usu, siis vaata tänast Maahommikut. Selles saates on täiesti geniaalne näide selle kohta, et ka väga lihtsat toodet, isegi mitte toodet, vaid lihtsalt pilliroojuppe võib panna karpi ja müüa teisele poole maakera. Tuleb lihtsalt tahta ja teha!

Ettevõtja olla ei ole midagi müstilist – see tähendab lihtsalt seda, et sa teed tööd, aga sul ei ole tööandjat, kes sulle palka maksab. Sa teed seda tööd ise ja saad raha ostjatelt otse iseenda pangakontole. Isegi raamatupidamist ei pea enam tegema, kui midagi sellist müüd, nagu siin loos mainitud. Ja ongi kogu tõde ettevõtluse kohta.