Tippkokk Märt Metsallik tahtnuks laupäeval tööd murda Põhjaka restoranis, kuid pidi süüa tegema Arvamusfestivali toidutänaval. Tööjõupuudus kollitab toidukohtade omanikke juba pea kolm aastat, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Töötasu soov on väga kõvasti tõusnud, isegi väga-väga noortel algajatel kokkadel. Ja see on muutunud järjest keerulisemaks. Peab väga-väga tugevalt vaeva nägema, et üldse inimesi leida," rääkis Põhjaka restorani omanik Märt Metsallik.

Tööjõunappusele Järvamaal otsiti lahendusi laupäeval ka Arvamusfestivali aruteludel. Piimandusühistu E-Piim toob juba mõnda aega lihtsa töö tegijaid Ukrainast. Ettevõtte juht Jaanus Murakas ütleb, et ukrainlased on väga motiveeritud töötajad ja kuna Eesti tööjõuturul pakkumist pole, peaks riik veelgi leevendama võõrtööjõu sissetoomise poliitikat.

"Nii Eesti Pank kui ka OECD annavad Eesti majandusele küll väga kõrgeid hinnanguid, kuid siiski kärbivad viimastel aastatel meie majanduse väljavaateid just selle tõttu, et meie tööjõuturg ei tööta. Ja meil ei ole poliitilisi lahendusi selle tööjõuturu liberaliseerimiseks," ütles Murakas.