Eesti suurima väikepruulikoja Põhjala tegevjuhi Enn Pareli sõnul suurem osa väiketootjad pärast aktsiisitõusu oma toodete hindu ei tõstnud.

Eklusiivne õlu muutus seega tavaõlu tuntava kallinemise tõttu soodsamaks, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Hinnavahe vähenes nii, et 3,6 korra liitri hinnavahe pealt me langesimise sealt kusagil 2,8 peale. Tegelikult peaks ta tegema suhtes sellise masstoodetud õllega väiketootjate õlled inimestele kättesaadavamaks," ütles Parel.

Sellegipoolest pole vähemalt esimestel kuudel pärast hinnamuutusi väiketootjate õllede müüginumbrid kasvanud.

"Müüki see väga oluliselt mõjutanud ei ole, kuna väikeste õlletootjate õlled on olnud ajalooliselt kallimad ja need ei ole need tooted, mille järele võibolla noore käsi esimesena sirutaks kui ta alles alkoholiga tutvust teeb," rääkis ta.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika juht Sven Kirsipuu ütles, et kuna ka väiketootjad varusid enne akstiisitõusu toodangut ette, on nende müüginumbrite muutustest täna vara rääkida.

Loe pikemalt err.ee'st.

Rahandusministeerium teatas, et err'i uudises on vead.

"Väikeõlletootjad tasuvad aktsiisi soodusmäära toel rahandusministeeriumi prognoosi järgi 2017. aastal kokku ligi 440 000 eurot vähem aktsiisi võrreldes olukorraga, kui neile kehtiks tavaline aktsiisimäär. 2018. aastal ulatub soodustuse maht prognoosi järgi 580 000 euroni. Tänavu kaheksa kuu maksudeklaratsioonide andmetel on väiketootjad võitnud aktsiisilt juba 270 000 eurot," teatas ministeerium.

"Väiketootjate aktsiisimäär tõusis tänavu 1. juulil samuti 70 protsenti nagu suurtootjatelgi. Teisalt tähendab see, et väiketootjate aktsiisimäär on jätkuvalt pool (50 protsenti) tavalisest õlle aktsiisimäärast: enne määra tõusu kehtis väiketootjatele aktsiisimäär 4,57 eurot ühe alkoholi mahuprotsendi kohta 100 liitris õlles ja pärast määra tõusu 7,76 eurot ning üldine õlle aktsiisimäär oli enne tõusu 9,13 eurot ja pärast tõusu 15,52 eurot," täpsustas ministeerium. "Keskmine väikeõlletootja toodab aastas 40 000 liitrit õlut, mitte 400 000, nagu loos ekslikult väidetakse."

"Maksudeklaratsioonide andmete põhjal on väikeõlletootjate toodangu tarbimine kasvanud tänavu 19 protsenti. See ei pruugi küll väljenduda iga üksiku tootja müügis. Väikeõlletootjate toodete müügihinnad on püsinud stabiilsemad ning ei ole seni oluliselt kasvanud peale aktsiisimäärade tõusu," teatas ministeerium. "2017. aasta kaheksa kuuga on kasvanud soodusmääraga õllede tarbimine võrreldes mullu sama ajaga 19 protsenti. Suurem kasv on märgatav just käesoleva aasta suvekuudel: juunis kasvasid deklareeritud kogused 54 protsenti, juulis 17 protsenti ning augustis 4 protsenti. Juuni kogus on osaliselt selgitatav aktsiisitõusueelse varumisega, kuid juuli ja august näitavad, et vähenenud hinnavahe tõttu on tarbijate eelistused nihkunud väiksemate tootjate kasuks ja nende turuosa on kasvanud."