Praegu tuleb paarikümnepealist kanalat või mõnda lehma pidaval talunikul igale tootele eraldi luba taotleda. Põllumajandusministri Ester Tuiksoo selgituste kohaselt puudutavad uued nõuded nii loomseid kui ka taimseid esmatooteid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Väiketalunik võib müüa kaupa otse kohalikku poodi või toitlustusasutusse, kuid mitte lasteasutustele või koolidele.

Keskmise suurusega talusid ja suurtootjaid uued nõuded ei puuduta.

Nopri talu peremehe Tiit Niilo sõnul lihtsustub elu vaid kuni sajal väiketootjal, kes tegelevad lehma- või kanapidamisega oma lõbuks. Koguseid, mida uute nõuete järgi otse tarbijale müüa tohib, veel täpsustatakse, kuid ilmselt pole need märkimisväärsed. “Talu või meiereid selliste müügikogustega ära ei majanda, pigem on see üks väike lisatulu teenimise võimalus,” lisas Niilo.

Tegelikkuses on ka praegu kehtivate nõuete kohaselt paarilehmapidajatel turule pääsemine võimalik, kuid selleks on tulnud üle nädala kaup laborisse viia. Kuna ühe piimaproovi tegemine maksab umbes 200 krooni, siis pole väiketootjad eriti huvitatud olnud.

Uuest aastast avaneb võimalus üle pika aja ka rahvuslike toodetega kaubelda: näiteks võivad taas turule tulla suitsusaunas valmistatud lihatooted.