Koolipiima projekt näeb ette, et riik tasub osa esimese ja teise klassi õpilaste piimatoodete hinnast.

Kompenseerimisele kuulub vähemalt 3,2protsendiline paströriseeritud piim, vähemalt 2,5protsendilised hapupiimajoogid või vähemalt 2protsendiline järelpastöriseerimata jogurt. Seega kaob talunikul võimalus pastöriseerimata piima kohalikku kooli viia ja endale turg ja riigitoetus kindlustada, kirjutab Nädaline.

Rapla maakonnas toodab pastöriseeritud piima vaid AS Lacto. Leino Vessart Karitsu Õppetalust, kes omab maakonna ainsat piimatöötlemislitsentsi omavat väikemeiereid OÜ Mandirei, ütles, et nii väike toetussumma ei innusta väiketootjaid, sest kulukas transport võib ettevõtmise hoopis kahjumisse viia, lisaks võivad kaasneda pakendamiskulud.

Vessarti sõnul ei usu ta, et seoses koolipiima projektiga OÜ Mandirei endale uusi kliente juurde võidab. Ilmselt jääb kõik nii, nagu praegu, ja iga kool kasutab oma piimatootjat edasi, olgu see siis põllumajandusettevõte või kauplus, kust väikekool oma lastele piimatooteid ostab, ei uskunud Vessart turu laienemisvõimalusi väiketootjatele.

Riigikogus vastu võetud maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse järgi on piimatoetus osaline ja seda makstakse ainult sellele vallale või linnale, mis omal algatusel toetust taotleb.

Kool saab iga õpilase pealt toetust poolteist krooni päevas ja kuni 7,5 krooni nädalas eeldusel, et koolis pakutakse toidu kõrvale piimatooteid vähemalt kaks korda nädalas.

Põllumajandusministri abi Külli Aas märkis, et algselt õppeaasta alul käivituma pidanud koolipiimaprogramm on lükkunud mitme kuu võrra edasi maaelu ja põllumajandusturuga seonduvate seaduste pika menetluse tõttu. Nüüd on seadus olemas, jäänud on veel piimatoetuse taotlemise ja maksmise kord kinnitada, rääkis Aas.

Aas ütles, et iga kohaliku omavalitsuse otsustada jääb, kellelt ja millise hinnaga ta piimatooteid ostab.

Sel õppeaastal toetab riik odavama piimaga vaid 1. ja 2. klasside õpilasi. Järgmisest kooliaastast laieneb toetus 3. klassidele ja 2002. aasta sügisest 4. klassidele.

Riik maksab toetust õppeveerandi kaupa ning see peab jõudma kooli enne veerandi algust.