Kui vilja hind oli madal, läksid paljud Eesti loomakasvatajad välja sellele, et külvasid kogu põllumaa heina täis ja valmistasid ise silo, kuid söödateravilja ostsid väiksemate koguste kaupa sisse. Sellist tootmiskorraldust on toetanud ka asjaolu, et lihatootjad pole rajanud vilja säilitamiseks suuremaid hoidlaid. Tavaliselt mahutab tootja hoidla nädala-paari jagu söödateravilja, vahendab Äripäev.

ASid Tallegg ja Ekseko on nende väheste tootjate seas, millele pikaajalised lepingud söödavilja kuni järgmise saagini tagavad. Mõlema ettevõtte juht Teet Soorm kinnitas, et praegu pole vilja saada.

"See oleks pigem küsimus Baltic Agrole, Farm Plantile ja Oilseedsile, miks nad on vilja niimoodi Eestist välja viinud ja tekitavad piima-, liha- ja munatootjaile sellist rallit," märkis Soorm. "Soome ja Rootsi ei lase sellisel asjal juhtuda, et kohalik vili niimoodi riigist välja müüakse!"

Piimakarjakasvataja Toivo Kens kinnitas, et vilja ei paku praegu keegi. "Meil jätkub seda kolmeks-neljaks kuuks, kuid siis tuleb ilmselt söödaratsioon ümber teha."

Kensi sõnul lootsid tootjad sellele, et kui sekkumiskokkuostu otra müüma hakatakse, vilja hind langeb. Seda pole aga juhtunud. Praegu küsitakse odrakilo eest 3,50 krooni pluss käibemaks, kuid seegi vili pole Kensi sõnul nii kvaliteetne, et lehmadele kõik vajalikud toitained annaks.