Riiki kahjustasid tsüklonid ja pandeemia lõi turismi.

Vanuatu kuue kuu eelarveülejäägiks kujunes 3,8 miljardit vatut ehk 34,2 miljonit dollarit. Kodakondsuse müük kasvas 32 protsenti, mis tõi sisse 7,1 miljardit vatut.

Omapärane rahateenimise viis aitas Vanuatult vältida teiste Vaikese ookeani maade teed, kes kuhjasid Hiinalt ja mujalt laenu võttes võlgu juurde. Ekspredid aga hoiatavad, et passimüük võib halvendada Vanuatu tulusaid suhteid Austraaliaga.

„Osadel passiostjatel on Interpoli punane märge," lausus Lowy Insititute'i Vaikse ookeani maade programmi direktor Jonathan Pryke Reutersile, „Mida rohkem seda juhtub, seda enam alandab see passi väärtust."

Vanuatu küsib kodakondsuse eest 130 000 dollarit. Pass on väärtuslik, kuna võimaldab viisavabalt reisida enam kui sajasse riiki, sealhulgas Euroopa Liitu, Suurbritanniasse, Venemaale ja Hongkongi.

Vanuatu passi saamisel puudub residentsusnõue.

Vanuatul puudub üksikisiku ja ettevõtete tulumaks. Passimüügist saadud rahaga sai riik endale lubada 4,2 miljardi vatu suurust majanduse elavdamise paketti, mis on üks heldemaid Vaikse ookeani maade seas.