Reklaamirahade „kinnikeeramisest” tulenevat üldist vaikust lõhestab protsendihõikamine, et seisev kaup veerema panna.   

Suurim trend on vaikus. Vaikusest räägib kergemaks muutunud ajaleht ja hallimaks muutunud linnapilt. Meediavahenduse spetsialistid räägivad 25–35% suurusest langusest 2009. aasta reklaamikäibes. Kui majandusele prognoositakse viimastel andmetel 7–9% langust, siis miks on langus turunduskommunikatsioonis neli korda suurem? Põhjuseks on ilmselt Eesti ettevõtluse omapära: turundust käsitletakse paljudes väike- ja keskettevõtetes luksusena, millenagi, millele panustatakse siis, kui raha jääb üle. Kui läheb raskeks, siis üks esimesi, mida kärbitakse, on turunduskulud (jäädakse vait). Sõltuvalt segmendist võib see aga olla fataalne viga.

Teise selge trendina on näha märke suurema ühiskondliku konsensuse kujunemisest. Selle vaat et sama võimsa trendi märksõnad on „odav” ja „allahindlus”. Seda linnapilti protsentide ja hüüatustega täitvat trendi veavad eeskätt jaeettevõtted, kes muretsevad kättejääva laoseisu pärast. Ajaloo suurimad allahindlused, külmalained, moelõikused jne, mis viivad rohkem kui 70% hinnast.

Vohav kupongimajandus

Kolmas trend on sõnum: ostsid meie juurest kingad, siis ole hea ja osta ka püksid. Vohab talongi- ja kupongimajandus ning see on väga mõistetav ja ka taktikaliselt tark. Lojaalsus- ja boonusprogramme üritatakse võimendada lühikeses perioodis maksimumilähedaselt, et turule alles jäänud raha hulgast võimalikult suur osa enda kasuks pöörata. Näiteks Tallinna Kaubamaja ja Selver oma aina uuenevate kupongide jms ristmüügi atribuutikaga.

Neljas trend on pakendite minimalism: kui seni disainis valdav enamik kaubamärke oma look’i aasta-aastalt pigem kallimaks ja peenemaks, siis nüüd on alanud karneval, kus kõik tahaksid kehastuda Tuhkatriinuks. Kõrgemat laadi mainega ettevõtted saadavad oma turundussõnumeid laiali kujundamata lihttekstina ja reklaamiagentuurid on esmakordselt silmitsi rabava ülesandega panna väärt toode või teenus „mitte nii ilusasse pakendisse”. Ja et pakend ise on suure jõuga turundussõnum, siis nüüd kõlab see lihtsalt: meie oleme KA ODAVAD!

Viiendaks – riigi „hääle valjenemine”: muu säbru ärakukkumisel jääb kodanikul aega süveneda kaitseväe uuenenud look’i, rinna- ja verevähi ennetuskampaaniasse ja rahalise toimetuleku tugiportaalide sõnumisse.

Maailma kuulsaim näidend „Hamlet” lõpeb fraasiga „The rest is silence” (lõpp on vaikus). Ärge aga jääge vait – raha küll napib, ent olge loovad, sest kui jääte vait, teeb lihtsam tarbija järelduse, et… teie mäng on läbi.