Häädemeeste vald on mitmel korral siseministeeriumilt endist nõuka-aegset puhkekompleksiala, kuhu kordon peale suure liidu lagunemist endale koha leidis, endale küsinud. Aastate möödudes tühjaks jäänud kordoni otsustas siseministeerium nüüd, aasta alguses hoopis müüki panna. Seejärel tegi vald veel viimase katse 8,56 hektari suurust mereäärse maatükki enda valdusesse saada, kuid ministeerium vastas eitavalt.

1. veebruaril esitas vald Tallinna halduskohtule kaebuse siseministri 18.12. 2006. a käskkirja nr 570 “Riigivara võõrandamine avalikul enampakkumisel ja komisjoni moodustamine” tühistamiseks ja siseministeeriumi halduse asekantsleri toimingu õigusvastasuse kindlaks tegemiseks ning siseministeeriumi kohustamiseks algatama Jaagupi kordoni kinnistu munitsipaalomandisse võõrandamine koos taotlusega esialgse õiguskaitse määramiseks.

Tallinna halduskohus rahuldas Häädemeeste valla taotluse esialgse õiguskaitse määramiseks, mis tähendas enampakkumise peatamist kuni kohtulahendi jõustumiseni.

Põhjus miks vald varasemast kordonist huvitatud on, on lihtne - kordoni kinnistu asub looduskaunis mereäärses kohas ning vald kinnitab, et on huvitatud sellele avaliku supelranna loomisest. Juba 2004. a suvel on vallavolikogu võtnud vastu aastaid 2004-2010 puudutava arengukava, mis näeb ette atraktiivse puhkepiirkonna väljaarendamist. Arengukava puudutab ka kordoni ala, mis kuuluks funktsionaalselt ühte väljaarendatava Jaagupi sadamaga.

"Avalikul enampakkumisel Jaagupi Kordoni kinnistu müümine sarnaneb olukorraga, kus näiteks keskvalitsus otsustab avalikul enampakkumisel maha müüa Pärnu supelranna," märgib vald oma avalikkusele saadetud teates.

Siseministeeriumi halduse asekantsler Merle Küngas ütles Eesti Päevaleht Online`ile, et siseministeeriumis on kohalikule omavalitsusele antud maa tasuta vaid juhul, kui omavalitsus on maa-ala kasutamiseks teinud konkreetse ettepaneku, mille otstarbekus on siseministeeriumile olnud sisuliselt põhjendatud.

"Iga taotlus arutatakse põhjalikult läbi, arvestades nii situatsiooni kinnisvaraturul, ettepanekut maa-ala kasutamiseks ja jätkusuutlikuks arendamiseks. Siseministeeriumi valitsemisalalt võib ühe näitena tuua Hiiumaal Tahkuna kordoni maa-alale sõjamuuseumi ehitamist, mille idee leidis siseministeeriumi heakskiidu," ütles Küngas.

"Häädemeeste taotlust üle vaadates jõudsime järeldusele, et riigi jaoks on otstarbekam maa-ala võõrandada. Häädemeeste vald ei ole praegu andnud siseministeeriumile piisavalt kindlust, et maa-ala säilib munitsipaalomandis ning vald tagab 8,56 hektari suuruse maa-ala arenduse. Siseministeeriumi praktikas on olnud juhtumeid, kus kohalik omavalitsus on üleantud maa-ala mõne aja pärast eraomandisse võõrandanud. Näiteks võib tuua mõned aastad tagasi Nina kordoni edasimüümise Peipsi ääres.”