Selle aasta jaanuaris selgub, et Jõelähtme valla maksulaekumistes on sündinud ime. Ainsa omavalitsusena kasvatas Jõelähtme vald eelmisel aastal maksulaekumisi ligi 6 miljoni krooni võrra. Seda tänu ühele inimesele. See inimene on ehitusfirma Empower nõukogu esimees Andres Vainola, kes elab perega küll Viimsis, kuid omab Jõelähtme vallas kinnistut ja selle lähedal asuvat Koljunuki sadamat, kirjutab Äripäev.

Sadama arendamisega hätta jäänud Vainola pöördub Jõelähtme valla poole. Ta pakub vallas võimule tulnud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmetele kaupa, mille sisu on lühidalt järgmine. Vainola tõstab 2008. aastal osa eraisiku nimel olnud investeeringuid firma alla, teenib nii üle 40 miljoni krooni erakorralist tulu ja ligi 6 miljonit krooni sellest laekub 2009. aasta suvel Jõelähtme valla eelarvesse. Vastuteenena soovib Vainola, et vald asutab mittetulundusühingu, suunab sinna ligi poole temalt laekunud tulumaksust ja asub sadama arenduseks küsima toetust.Sadam vajab investeeringuteks mitukümmend miljonit krooni ja valla osalusega mittetulundusühingul on suuremad võimalused näiteks euroabi saada.

Jõelähtme valla juhid ei pea Andres Vainolaga sõlmitud tehingut korruptiivseks, vaid on kindlad, et see oli kasulik ka vallale. IRLi kuuluv endine vallavanem, praegune valla volikogu liige Toomas Kümmel raiub, et tegemist on ülihea kokkuleppega, kus vald pole mingil moel kahju saanud. "Olime raskes seisus, polnud raha. Loo lasteaed oli raskes seisus, sest seal tegutses, julgen öelda, pättide firma, mille tõttu ehitus lihtsalt seiskus. See oli tegelikult minu initsiatiiv," meenutab Kümmel."Vald on huvitatud väikesadama väljaarendamisest, kuid raha selle jaoks vallal pole. See on isegi väga eetiline ja ma soovitan kõikidel valdadel selliseid kokkuleppeid teha."

Praegune volikogu esimees, samuti IRLi kuuluv Art Kuum ei pea säärast tehingut aga eetiliseks, sest omavalitsus, kes saab osa inimese makstud tulumaksust, peaks kasutama seda kõige vajalikemates kohtades, mitte aga teatud isikute ega huvigruppide hüvanguks. "See tehing väärib hukkamõistu. See on sama hea, kui inimene, kes maksab valda tulumaksu, läheb vallavalitsusse ja nõuab, et selle raha eest asfalteeritakse tema kodutee. See on ebaeetiline ja häbematu käitumine, sest vald on seisnud selle tehinguga ühe teatud huvigrupi eest," ütleb Kuum ja lisab, et vallapoolsest investeerimiskohustusest ei räägitud alguses üldse. "Valla osalus MTÜs on selleks, et kaitsta kohalike elanike huvisid. Me ei näinud ette, et peame ka mingeid investeeringuid hakkama tegema."