Ligikaudu kolmveerand kõikidest riigisisestest maksetest liigub Eestis ühe panga sees. Lisaks tegid eraisikud ja ettevõtted augustis iga päev keskmiselt 119 000 pankadevahelist makset, mille korral asuvad maksja ja saaja kontod eri pankades. Pankadevahelistest riigisisestest maksetest liikus augustis 61% mõne sekundiga, aasta varem oli välkmaksete osakaal 14% võrra väiksem. Eesti pangad teevad välkmakseid võrreldes teiste Euroopa pankadega märksa aktiivsemalt, euroalal keskmisena on pankadevaheliste välkmaksete osakaal hinnanguliselt 7%.

„Eesti edu välkmaksetele kasutuselevõtul teeb siirast heameelt, nagu ka see, et oleme selles valdkonnas muust Euroopast ees mitte mõne sammu, vaid terve staadionipikkuse. Ka piiriülesed euromaksed toimuvad täna 71% ulatuses sekunditega, mis on saamas järjest olulisemaks piiriüleselt toimetavatele Eesti ettevõtjatele," tõdes Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide osakonna juhataja Rainer Olt.

„Vaatamata meie edule ei saa veel öelda, et kõik maksed liiguvad sekunditega. Näiteks pangakontoris algatatud maksete või piiriüleste euromaksete puhul ei pruugi see veel igas pangas nii olla. Positiivne on, et pangad viivad samm-sammult ajakriitiliste maksete algatamise lahendusi üle uuele süsteemile, et maksed toimiksid silmapilkselt ja seda olenemata kellaajast või nädalapäevast," märkis Olt.

Tuleval aastal võib välkmaksete osakaal veelgi tõusta

Eesti pankadest pakuvad välkmakseid SEB Pank, LHV Pank, Swedbank, Coop Pank ja Citadele Pank. Nende pankade maksed moodustavad 93% kõikidest riigisisestest pankadevahelistest maksetest. Kui välkmaksete süsteemiga liitub ka Luminor Pank, siis on vastav osakaal 99,5%.

Selleks, et pangakliendi poolt teise panka teele pandud raha jõuaks sekunditega saaja kontole, peab ka raha saaja pank olema välkmaksete süsteemiga liitunud. Kui raha saaja pank ei ole süsteemiga liitunud, jõuab raha kohale tööpäevadel kahe-kolme tunni jooksul ning reede õhtul algatatud makse jõuab saajani alles esmaspäeva ennelõunal.

Isegi kui maksja ja saaja pangad on välkmaksete süsteemiga liitunud, tuleb ajakriitiliste maksete puhul meeles pidada, et raha võib kauem teel olla näiteks siis, kui raha saaja pank nõuab konkreetse makse puhul viitenumbrit, mis on jäänud makse algatamisel märkimata. Lisaks võib juhtuda, et välkmaksena ei saa edastada makset, kus makse saaja nimi on ebakorrektne.

Välkmaksete pakkumine on panga jaoks vabatahtlik, nagu ka valik, milliseid makseid pank ajakriitiliseks liigitab. Tavamaksetena liiguvad suuremates pankades praegu ka püsikorraldusteks vormistatud maksed, kuid viimaste puhul arvestab pank ise piisava ajavaruga, et raha liiguks saajani õigeaegselt. Ettevõtete nn koondmaksed (nt palgamaksed) on samuti üldjuhul teele pandud piisava ajavaruga ja jõuavad saajani õigel ajal süsteemi valikust sõltumata.

Erisusi välkmaksete süsteemiga liitunud pankade vahel on teisigi

Coop Panga klientide algatatud riigisisestest pankadevahelistest maksetest liikus välkmaksetena augustis 96%. Coop Pank saadab välkmaksete süsteemi kõik maksed, mis on alla 100 000 euro, sõltumata sellest, kas makse on algatatud internetipangas, pangaäpis või pangakontoris. Panga sõnul tõuseb see osakaal veelgi, kui välkmaksete süsteemiga liitunud panku tuleb juurde.

LHV Panga välkmaksete osakaal oli augustis 92%. Ka LHV Pank suunab välkmaksete süsteemi kõikides kanalites algatatud kuni 100 000 euro suurused maksed. Välkmaksetena liiguvad internetipangast, mobiilipangast ning rakendusliidese kaudu ettevõtete majandustarkvarast automaatselt edastatud maksed.

SEB Panga välkmaksete osakaal oli augustis 75%. SEB kliendil tuleb arvestada, et välkmaksetena ei liigu veel pangakontoris algatatud maksed, pangaliidese kaudu edastatud maksed ning ettevõtete koondmaksed. SEB Äriarenduse Igapäevapanganduse grupi juht Tatjana Grünvald kommenteeris, et SEB Panga üleminek välkmaksetele jätkub ja tulevikus on plaanis välkmaksetena maksta ka koondmaksed. Pangaliidese kasutajad saavad tarvitusele võtta uue Baltic Gateway teenuse, kust algatatud maksed liiguvad võimalusel välkmaksena. Arvestades suurt pangasiseste maksete osakaalu, liigub kohe 93% kõikidest SEB Panga klientide algatatud riigisisestest maksetest.

Swedbank edastas augustis välkmaksetena 38% kõikidest riigisisestest pankadevahelistest maksetest. „Swedbanki klientide maksetest enam kui 90% liiguvad juba praegu sekunditega, eelkõige seetõttu, et enamik meie klientide makseid on pangasisesed. Välkmakseid teistesse pankadesse saab meie klient algatada mobiiliäpis ja internetipangas. Samuti pakume välkmakseid avatud panganduse lahendusena teiste pankade klientidele," kommenteeris Swedbanki klienditeenuste juht Ede Raagmets.

Luminor Pank plaanib välkmaksete süsteemiga liituda järgmisel aastal. Luminori esindaja sõnul ollakse teadlikud turu ootustest välkmaksete kasutuselevõtu osas ja seda kindlasti tehakse. Välkmaksete süsteemiga liitumine on viibinud peamiselt uuele pangasüsteemile ja internetipangale ülemineku tõttu, mis on plaanis ellu viia aasta lõpuks.