Reformierakondlane Valdo Randpere ütleb, et tema ei toeta valitsuse kavandatavat regulatsiooni Huawei 5G turult väljatõrjumiseks. „Esiteks ei ole see isegi mitte tehnoloogia politiseerimine, nagu väidavad tänased ajalehed (viide Postimehe artiklile – S. L.). See on minu arusaama kohaselt lihtsalt puudli mängimine U.S.A. ja Hiina vahelises kaubandussõjas,” leiab riigikogu liige sotsiaalmeedias tehtud postituses.

Tema selgituste kohaselt allkirjastasid Jüri Ratas ja Mike Pence eelmise aasta oktoobris vastastikuse arusaamise memorandumi, mille saamislugu ja sisu on peaminister kogu aeg tähtsusetuks proovinud rääkida. „Tegelikult polnud Jüri Ratasel mingit volitust sellist memorandumit allkirjastada. Igal juhul mitte juhul, kui sellest tekivad mingid hiljem mingid kohustused, nagu paistab juhtuvat nüüd,” põhjendab Randpere.

Reformierakondlase sõnul on Jüri Ratas alati väitnud, et tegu on täiesti tähtsusetu ja konkreetse sisuta memorandumiga. „Olen seda teemat tõstatanud mitmel korral väliskomisjonis ja palunud esitada mingeidki tõendeid, et Huawei ja ZTE tõepoolest tegelevad spioneerimisega. Siiani pole midagi esitatud ja ma olen liiga kaua tehnoloogia valdkonnas töötanud selleks, et mingit üldsõnalist hirmujuttu tõsiselt võtta,” ütleb riigikogu liige.

Ta märgib, et kui asi nii selge on, siis miks ei ole sellest sama üheselt aru saanud näiteks Saksamaa, kus küll otsus on edasi lükatud, aga kõhklused tulenevad mitte julgeolekuaspektidest, vaid just Ameerika survest. Randpere viitab sellele, et Saksamaa otsustas septembris, et Huawei on lubatud osalema 5g võrkude rajamisel konkureerima.

„Detsembri algul aga tegid ameeriklased pea kogu Euroopasse invasiooni rääkimaks EL-i liikmetele kui ohtlikud on Hiina tehnoloogiatooted. Saksamaa hakkaski selle peale kõikuma, aga tõenäoliselt ei keela nad Huaweid täielikult,” ütleb Randpere. Ta lisab, et Prantsusmaa on otsustanud, et Huawei võib osaleda samadel tingimustel, kui teised tehnoloogiafirmad. Ungari on valinud Huawei oma 5G võrkude arendamisel partneriks.

„Kusjuures Ungari teatas oma otsusest koos kommentaariga, et ei ole suutnud tuvastada, et Huawei seadmed kujutaksid endast mingisugustki turvariski. Miks peab Eesti jooksma ummisjalu U.S.A. sabas? Ajalugu on näidanud, et ka ameeriklased võivad kas kogemata või meelega eksida. Ajalugu on veel näidanud, et ka teised tehnoloogifirmad teevad koostööd valitsustega,” ütleb reformierakondlane.

Randpere sõnul teeb teda kogu loo juures ettevaatlikuks ka teadmine, et „America first“ (Ameerika esimesena – S. L.) loosungi all peetavas kaubanduslikus maailmasõjas võib ameeriklaste jaoks Hiina tehnoloogiafirmade tõrjumisel julgeolekurisk olla ainult ettekääne. „Mul ei ole absoluutselt midagi USA vastu – igati nõus sellega, et nad on meie tähtsaimad liitlased ja kõik muu sellest tulenev –, aga ma ei ole ka naivist,” märgib riigikogu liige.

Tema sõnul pole riikidel pole igavesi sõpru ega püsivaid vaenlasi, riikidel on ainult igavesed ja püsivad huvid. „Küll aga on Eestil põhjust väga sügavalt oma sammudele enne mõelda ja alles siis tegutseda. Meil on maailmas väikese ülinutika e-riigi kuvand. See loob meile võimalusi, aga kohustab ka käituma suure vastutustundega just tehnoloogia valdkonnas. Meie sõna maksab ja mulle oleks kogu antud kaasus palju lihtsamini aktsepteeritav, kui USA lähtuks deviisist „Technology first“ (tehnoloogia esimesena – S. L.),” ütleb Randpere.

Tänane Postimees kirjutas, et tulevikus tuleb Eesti andmesidevõrkudes kasutatava tehnoloogia kasutuselevõtuks küsida luba tarbija- ja tehnilise järelevalve ametilt, kellel on aega seda menetleda kuni 120 päeva, ning ennekõike võib selle sammus näha Hiina tootjate Huawei ja ZTE välistamist Eesti turul.