Kõige odavamad korterid Eestis on praegu saadaval Valgas ja Kohtla-Järve ümbruse kaevanduslinnades. Kahe piirkonna vahe 200 kilomeetrit, probleemid samad.

Valgas saab hetkel kahetoalise kõva remonti vajava puuküttega korteri 30 000 krooni eest. 50-70 tuhande ringi jäävaid kortereid on aga juba palju. Samuti puuküttega ja samuti remonti vajavad. „Sellises hinnaklassis puudubki remondil mõte. Kulutad sada tuhat, aga ikkagi ei saa müüdud,“ ütleb Rain Saar Tõnissoni kinnisvarabüroo Valga kontorist.

Teises üliodava kinnisvaraga piirkonnas, Kohtla-Järve ümbruses on esimesena löögi all pooltühjad paneelelamud, kuhu omal ajal kaevureid sisse toodi. Näiteks

pisikeses Püssis on võimalik osta keskküttega 32 m2 korter samuti 30 000 krooni eest. "Ilmselt laseb omanik hinda veelgi alla,“ ütleb Ober-Hausi maakler Arne Aus "Ta tahab kütteperioodiks korterist lahti saada." Iseenesest pole 1991. aastal valminud majal vigagi, kõige uuem korterhoone Püssis.

Sealsamas lähedal Kiviõlis on müügis 2-toaline 36,5 m2 keskküttega korter 32 000 krooniga. Aseris saad 39 000 krooniga 36 m2 ühetoalise.

Kaugelt vaadates võivad Lõuna-Eesti ja Ida-Virumaa tunduda ühesuguste amorfsete lahmakatena, tegelikult on piirkondade endi sees erinevused väga suured. Kui Valgas saad 100 000 krooniga juba kinnisvaramagnaati mängida, alla selle on kortereid valida hulgi, siis Võrus algavad odvaimate hinnad 150 000 juurest.

Mõlemad on küll ühesuurused Lõuna-Eesti väikelinnad, kuid isegi läbisõitja näeb vahet. Ühes kohas (Võrus) ehitatakse, värvitakse, asfalteeritakse, avatakse, ühesõnaga arenetakse, teisal (Valgas) elatakse omas rütmis. "Võru on Valgaga võrreldes hoopis teine hinnaklass," tuunistab ka Valga kinnisvaramaakler Jüri Saar.

Ida-Virumaal maaklerina töötav Are Aun toob samasuguse paralleeli üksteisest kümnekonna kilomeetri kaugusele jäävate Kohtla-Järve ja Jõhvi kohta: "Kohtla-Järve peatänava kõrval kasvab poole meetrine hein, ma ei saa isegi majast korraliku pilti teha."

Mahajäetuse mulje on esimene asi, mis hinna alla toob ja mis levib ka ümbritsevale nagu vähk. Aun räägib ühest noormehest, kes tegi oma korteris korraliku remondi, aga ei saa seda õiglase hinnaga müüa kuna 5-kordses majas, kus ta elab on esimesel korrusel aknad vineeriga kinni löödud. "Huviline tuleb, näeb ja pöörab kohe ringi," ütleb Aun.

Sama kehtib ka Valga kohta. Pedeli rajoon on Valgas ainuke, mida korrastatud. "Ja see on ka ainuke koht, kus kinnisvara liigub," ütleb maakler Rain Saar.