Elektrihind kujuneb alates 2013 aasta algusest igapäevaselt põhjamaade Nordpoolspot elektribörsil ehk elektriturul. Sellest tulenevalt mõjutavad turuhinda esmaselt tootjaid, kes müüvad toodetud elektrienergia elektribörsile ning kelle toodetud elektrienergia hind peab olema elektriturul konkurentsivõimeline. Eesti elektrihinda mõjutavad seega lisaks sisemaisele tootmisele ühendused naaberriikide Soome ja Lätiga. Ühenduste kaudu imporditav-eksporditava elektrienergia tasakaalustab elektri hinda erinevate riikide vahel ning kui ühendused on piisavad, siis on elektrienergia hind naaberriikides ka sama.

Tarbijate jaoks suurim muutus seoses elektrituru avanemisega on, et võrguteenus on eraldi teenus elektrienergia tarbimisest. Võrguteenust osutab võrguettevõtja ning sellega kaetakse elektrienergia transpordi ja mõõtmisega seonduvad kulutused. Elektrienergiat müüvad samas elektrimüüjad ning sellega kaetakse elektri tootmiseks tehtavad kulutused. Elektrimüüjad vahendavad toodetud ja börsile müüdud elektrienergiat, pakuvad erinevaid hinnapakette elektri ostmiseks ning tarbija valik on, millise hinnaskeemi alusel ta elektrienergiat tarbib.

Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, siis vahendab talle elektri võrguettevõtja üldteenuse raames börsihinnaga, kuid praktika on näidanud, et sellisel juhul rakenduvad vahendustasud, mis on pea neli korda kõrgemad, kui elektrimüüjate pakutavad teenustasud ehk marginaalid. Esmane valik seega oma elektrikulude alandamiseks on elektrimüüja valimine ehk lepingu sõlmimine.

Börsihinnaga lepingu sõlmimine on ajas kõige efektiivsema hinnaga leping, kuid tuleb arvestada, et üksikute kuude lõikes võib börsihind ka kõikuda päris suurtes piirides. Kui tarbija soovib elektrihinna kõikumisest tulenevaid riske vähendada, siis on Elektimüügi AS’l pakkuda erinevaid lahendusi: saab valida kuude lõikes ühtlaste osamaksetena tasumine, eratarbijad saavad kindlustada end üksikute kuude kõrge elektihinna vastu ning kõige tavapärasem lahendus turul on elektrihinna fikseerimine. Riskimaanduste kasutamisel tuleb arvestada, et kõik need lahendused maksavad ning tarbija peab siin ise otsustama, missugune lahendus oleks kõige efektiivsem.

Elektrimüügi AS elektripakkumised lähtuvad eeldusest, et esmane ja ajas soodsaim valik on börsihind ning sealt edasi on tarbijal võimalus oma endale ka lisavalikutega hindasid ja riske fikseerida.

2013 aasta esimesed neli kuud elektriturul näitasid, et võitsid börsihinnaga lepingu sõlminud tarbijad. Jaanuarikuu ja veebruarikuu hinnad kujunesid soodsaks, märtsikuu külmad ilmad tõstsid veidi kuu lõpuks börsihinda, kuid aprillikuu keskel vallandunud kevadveed tõid börsihinna alla ja vaata et võrreldavaks ununema kippuva suletud turu hinnaga.

Elektrimüügi AS on suurima valikuga ja soodsamaid elektrimüüjaid tänasel turul ja kõige lihtsam on lepingut sõlmida veebikeskonna www.elekter.ee vahendusel. Võimalik on ka lepingu sõlminine telefoni teel, milleks tuleb helistada numbril 6408088. Kui on olemas kehtiv leping, siis aitab elekter.ee ka selle lõpetada.