Investeeringuid tehti enam kui 110 miljoni krooni ulatuses. Siiski vähendasid mullu suvel maailmaturul järsult langenud piimatoodete hinnad ettevõtete tulusid ning aasta lõppes väikse, 54 000-kroonise kasumiga, teatas ettevõte.

Valio Eesti direktor Kari Finska sõnul eksporditi eelmisel aastal ligi 90% Valio Võru juustutehases toodetud juustust, mistõttu mõjutas piimatoodete nõudlus ja hinnatase maailmaturul olulisel määral Valio Eesti tulemusi.

„Ehkki kasvatasime 2007. aastaga võrreldes juustutootmist üle 12% ja eksporti üle 13%, ei suutnud me säilitada kasumlikkust märkimisväärselt kukkunud maailmaturuhindade tingimustes,“ ütles Kari Finska. „Sellest hoolimata jäävad eksportturud ka edaspidi Valio Eesti jaoks oluliseks fookuseks.“

Möödunud aastal ostis Valio Eesti toorpiima kokku 7% rohkem kui 2007. aastal. „Turukeskkond oli mullu keeruline, kuid seda parem meel on tõdeda, et suutsime tõsta toorpiima kokkuostu ja oleme jätkuvalt üks Eesti suurimaid kohaliku piima kokkuostjaid. Samuti suutsime maksta toorpiima eest tootjatele konkurentsivõimelist hinda,“ ütles Finska.

2008. aastal investeeris Valio Eesti tootmisesse kokku 113,7 miljonit krooni. Näiteks käivitati Valio Laeva Meiereis sügisel enam kui 50 miljonit krooni maksnud uus piima- ja kooreliin, mis kahekordistas ettevõtte piima töötlemise mahte. Valio Võru juustutehase investeeringud küündisid kokku 57,7 miljoni kroonini. Suurimate tööde seas olid muuhulgas juustude soolamise automatiseerimine ja piima vastuvõtu moderniseerimine.

„Alanud aasta tuleb pingeline kogu piimatööstussektorile, ka Valio Eestile. Kuid plaanid on meil ambitsioonikad. Koduturul soovime hoida senist tugevat positsiooni toortoodete osas, sealhulgas ka Valio Alma esikohta piimatoodete turul. Juustude turuosa loodame aga märgatavalt kasvatada,“ rääkis Kari Finska ettevõtte 2009. aasta plaanidest.
„Eksporditurgudel, nagu Venemaa, Läti, Leedu ja Soome, oleme eesmärgiks seadnud tänaste mahtude hoidmise. Samuti jälgime täpselt kulude poolt ning ka efektiivsuse tõstmine on konkurentsivõimeliste hindade seisukohalt võtmetähtsusega,“ lisas ta.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Venemaalt, Itaaliast ja Soomest. Ligi 340 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Võru ja Laeva suurim tööandja.