Möödunud nädalal Eesti piimandussektorit kontrollinud Euroopa Komisjoni toidu- ja veterinaarinspektorite nõutud keelu põhjuseks on asjaolu, et Rapla Dairy (endine Lacto) ladustas oma toodangut mitte enda, vaid rendile antud ruumides, ütles ETAle veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Teisi ettevõtteid Rapla Dairy suhtes rakendatud piirang ei puuduta. Veterinaar- ja toiduamet selgitab praegu olukorda ettevõttes.

Teiste ettevõtete inspekteerimisel ei ilmnenud suuremaid probleeme.

Üks Eesti piimanduse kitsaskoht on toorpiima kvaliteet, tõdes Pärtel. Euroopa Liit nõuab, et bakterite üldarv ühes milliliitris ei ületaks 100.000. Eesti piim peab järgmisel aastal sellele nõudele vastama, praegu on lubatud bakterite arvuks veel 500.000.

Inspektorid nõudsid täiendavaid garantiisid, et

piimatöötlemisettevõttesse jõuaks toorpiim ainult stabiilselt normi piires tootvatest farmidest.

Toorpiima kvaliteet on Eestis aastate jooksul paremaks läinud, aga ka nõuded on karmistunud. Talunikel on stiimul kvaliteetset piima toota, sest ekspordikvoote Euroopa Liitu on suurendatud, lausus Pärtel.

Inspektorid esitavad Eesti-visiidi raporti kuu aja jooksul. Nädala jooksul käisid nad veterinaar- ja toiduametis, Tartumaal Haage suurfarmis, Laeva Meiereis, Põlva Piimas, veterinaar- ja toidulaboris ja teistes piimandusega seotud ettevõtetes ja asutustes. Pärteli sõnul oli tegemist rutiinse kontrolliga, mille käigus tutvutakse riikliku järelevalve korraldusega, seadusandlusega, laboritega, veterinaarasutuste ja farmidega, kus vaadatakse hügieeni- jm nõuete täitmist. Viimati käisid Euroopa Komisjoni inspektorid Eesti piimandust kontrollimas mõne aasta eest.

2000. aasta lõpul oli Eestis 44 piimatöötlusettevõtet, neist 27 võimsusega, mis lubab töödelda aastas üle kahe miljoni tonni toorpiima.

Euroopa Liitu eksportimise luba on praegu üheksal ettevõttel: AS Põlva Piim, TÜ E-Piim Järva-Jaani Meierei, AS Tapila Laeva Meierei, AS Rapla Dairy (endine Lacto), TÜ E-Piim Põltsamaa Meierei, AS Võru Juust, AS Rakvere Piim Annikvere jaoskond, AS Saaremaa Liha- ja Piimatööstus, Tori-Selja Piimaühistu.