Kui varem pidi Lääne väärtpaberivahendusfirma Eestis kauplemiseks asutama kohaliku filiaali, siis seaduse muudatuse jõustudes Euroopa Liidu liikmesriikide väärtpaberivahendajatele see nõue ei laiene, rääkis Tallinna börsi investorsuhete juht Eva Palu.

Tallinna börsi nõukogu tegi detsembris reglementi muudatuse, mis võimaldab välisriikide väärtpaberivahendajatel saada börsi välisliikmeks. Reglemendi muudatus jõustus jaanuari lõpus.

Välisliikme suhtes ei laiene reglemendi nõue omada börsi aktsiaid.

Palu märkis, et nüüdsest lihtsustatud korras välisliikme staatuse taotlemise võimalust kavatseb Tallinna börs tutvustada lähikuudel Skandinaavia väärtpaberivahendajatele.

Välisliikme staatuse vastu on seni huvi ilmutanud Handelsbanken.

Rahandusministeeriumi omandireformi ja väärtpaberituru osakonna juhataja asetäitja Lelo Liive sõnul tuleb mitteresidendist väärtpaberivahendaja jaoks ümber vaadata ka määrused, mis reguleerivad väärtpaberivahenduslitsentsi välja andmist.

"Kuna nad ei resideeru Eestis, ei saa me neilt nõuda ka sellekohaseid andmeid," sõnas Liive. Ta tõi näiteks äriregistri kaardi väljavõtte.

Ka täpsemad andmed nõukogu ja juhtkonna kohta ei oleks litsentsi taotlemisel vajalikud, sest nende üle teostaks järelevalvet mitteresidendist väärtpaberivahendusfirma koduriik.

Liive sõnul on Eesti väärtpaberiinspektsioonil juba koostöölepe Rootsi väärtpaberijärelevalvega, Soomega on leping sõlmimisel.

Liive avaldas lootust, et välisliikme staatuse taotlemist hõlbustavad määrused hakkavad kehtima märtsis.