Üksnes juunis on kergeusklikud Harjumaa elanikud pättidele üle saja tuhande euro kandnud, lootes investeeringutelt kuhjaga raha tagasi teenida, ütles Põhja pefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre. Delfile on samuti saabunud pidevalt vihjeid, kuidas inimestele helistavad Leedu suunakoodiga (+370) numbrid ja toru teises otsas tehakse kahtlasi ettepanekuid.

Vaatamata sellele, et politsei hoiatab meedia toel selliste kelmuste eest regulaarselt, on kelmid järjekindlad ja suudavad leida uusi ohvreid. Tambre sõnul on kõik lood väga sarnased.

Näiteks pöördus maikuus politsei poole 47-aastane Maardus elav mees, kellele loodi ettekujutus heast teenimisvõimalusest. Detsembrist märtsini kandis mees kokku ühe veebilehe kaudu üle 44 500 eurot ja tagasi oma raha ei saanud.

"Kui otsida Google’ist konkreetse saidi kohta infot, siis algab esimene vaste sõnadega „Kuidas saada raha tagasi?“ ja kuhjaga on tagasisidet stiilis „Ettevaatlust, kelmid!“ Otsingumootor annab sellise info välja murdsekundi jooksul, mis on väga väike vaev selleks, et mitte oma kümnetest tuhandetest eurodest ilma jääda," hoiatas Tambre.

Sarnaseid juhtumeid on olnud erinevates kohtades üle Eesti. „Maaklerid“ võivad end esitleda erinevate välismaiste investeerimisfondide esindajatena, kuid kokkuvõttes on nende käitumismall sama.

Skeemi on lihtne ära tunda

Reeglina helistab vene keelt kõnelev inimene virtuaalnumbrilt, mis võib näidata mis iganes riigi suunakoodi. "Pakutakse tulusana näivat tehingut – teie poolt investeeringud, maakleri poolt garanteeritud suur tulu. Intress on palju kõrgem, kui suudab pakkuda mistahes Eestis tegutsev legaalne ja korralik finantsasutus. Riske pole – investor peab ainult laadima oma arvutisse investeerimiseks vajaliku tarkvara ja jääma tulu ootama. Seda tulu jäädaksegi ootama," rääkis Tambre.

Ohvriks võivad langeda erinevate vanusegruppide esindajad, kuid kõige kergemaks saagiks on vanema põlvkonna esindajad, kes ei ole arvutiga eriti sina peal. "Oleme näinud olukordi, kus inimesed on niivõrd pimestatud võimalusest teenida väga kiiresti ja väga palju, et jäädakse ilma mitte oma säästudest, aga ka kiirlaenudega hangitud rahast – inimene on ju kindel, et saab peatselt väga rikkaks ja maksab laenu tagasi," selgitas Urmet Tambre.

Hunniku raha kaotanud ohvrite ütluste põhjal algatatakse küll menetlus, kuid Tambre sõnul on sellise kurjategija tabamine ja kaotatud raha omanikule tagastamine äärmiselt keeruline, kuna suure tõenäosusega on kelmid välismaalased ning raha on liikunud ja on juba välja võetud riikidesse, kellega puudub Eestil koostöö.

Kuidas käituda?

Seega, kui keegi helistab teile ettepanekuga investeerida tulusalt raha börsile, bitcoinidesse või osakutesse, suhtleb teiega vene keeles, ja - mis on põhiline - soovib paigaldada teie arvutisse investeerimiseks vajalikku programmi, on väga suure tõenäosusega tegemist kelmustega.

"Ärge laskuge pikka vestlussesse, pange toru ära ja andke igaks juhuks sellisest kõnest politseile teada. Kindlasti rääkige sellistest kelmidest ka oma tuttavatele ja lähedastele, et nad oleksid sellistest riskidest teadlikud ja oskaksid käituda, kui keegi hakkab neile ootamatuid kullamägesid pähe määrima," hoiatab Tambre.

Kui teile öeldakse, et saate veelgi rohkem investeerides oma raha tagasi, peaks Tambre sõnul inimesel häirekell helisema hakkama. "Huvi ettevõtluse ja investeerimise vastu on igati kiiduväärt, kuid mõistust ei tohi kaotada. Kui on kõhklusi ja kahtlusi, rääkige sellistest pakkumisest oma sõpradele ja tuttavatele. Ärge muretsege, et pakutav rikkus otsa saab, ja võtke aega selleks, et teemat uurida ja oma säästusid kaitsta."