Vaatamata kohalike elanike pikaajalisele vastuseisule, otsustas valitsus anda eile OÜ-le Väo Paas loa lubjakivi kaevandamiseks Jägala lubjakivikarjääris Ruu küla lähistel. 30 hektari suuruse kaevanduse avamise vastu oli ka Jõelähtme vallavolikogu, mis oma nõusolekut loa andmiseks ei andnud.

Volikogu esimees Art Kuum rääkis, et rajatav karjäär avaldab olulist negatiivset mõju kohalikule elukeskkonnale. „Ent volikogu poolt ei anna rohkem ära teha. Olime kaevanduse vastu enne ning oleme seda ka praegu,” nentis ta.

Lähimad elumajad asuvad plaanitavast kaevandusest 280–300 meetri kaugusel. Kuum märkis, et kohalikud elanikud kaevanduse vastu protestimist ei jäta ja võimaluse korral minnakse asjaga ka kohtusse. Tema sõnul on vald juba niigi kaevanduste ja prügilaga koormatud.

Väo Paasi juhi Veljo Haube sõnul on valitsuselt loa saamine kaevanduse rajamise vaheetapp, mis annab ettevõttele kindluse arendustöödega edasi minna. Selleks et ettevõte saaks alustada riigimaale kaevanduse rajamist, on vaja sõlmida maarendileping. Haube sõnul oleneb kaevanduse rajamise algus sellest, kui kiiresti dokumendid korda saadakse, ja see aeg võib kätte jõuda kümne kuu kuni kahe aasta pärast.

Ühe põhjusena, miks volikogu kaevanduse rajamiseks luba ei andnud, toodi välja ka Eesti Energia Kaevanduste plaan suurendada lähiajal killustiku tootmist. See aga tähendaks, et Eesti vajadused killustiku järele saaks rahuldatud ja uut kaevandust pole vaja.

Kohalike teede ehituseks

Haube sõnul kasutatakse kaevandusest saadavat killustikku kohalike teede ehitamiseks. „See ei ole argument, et kasutame põlevkivi kaevandamisel saadavat kaksikpaasi, et teha killustikku,” sõnas ta ja märkis, et sellise killustiku omadused ei vasta maanteeameti nõuetele.

Praegu on kaevanduse kohale jääv ala kaetud metsaga. Haube tunnistas, et kaevanduse rajamine võib kohalikke häirida. „Ent rakendame leevendavaid meetmeid. Meil on paika pandud, millisest suunast kaevandamist alustame, kui sügavale tohime minna, kuhu rajame tolmutõkked ja palju muud,” rääkis ta. 

Karjäärita on ohus europrojektid

•• Valitsuse korralduse ettevalmistanud keskkonnaministeeriumi hinnangul on Jägala karjääri lubjakivivaru kasutusele võtmine riigile vajalik.

•• Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul on praegune seis on selline, et Harju maakonnas on loodusliku lubjakivi kaevandatav varu umbes 16 aastaks. „Tallinna lähiümbruses ainult kuueks aastaks. Maardu ja Väo karjäärid hakkavad tühjaks saama,” selgitas ta.

•• „Kui me kusagil uusi varusid ei ava, siis tekitame piirkonnas suhteliselt kriitilise situatsiooni selle ehitusmaavara osas, lähtuvalt sellest, et EL-i struktuurifondide rahadega tuleb piirkonnas lähitulevikus väljaehitamisele tervelt kaheksa objekti,” rääkis Tamkivi.

•• „Need on suured riiklikud maanteed ning nende arendused. Kui selles piirkonnas kvaliteetset ehituslubjakivi, killustikku kusagilt võtta ei ole, siis seame ohtu tegelikult nende projektide realiseerimise või lähevad nad oluliselt kallimaks,” lisas minister.

•• Plaanitava kaevanduse piires ei ole kultuurimälestisi ega ka muinsuskaitseobjekte ja neist tulenevaid kasutamiskitsendusi. Lähimad looduskaitseobjektid asuvad maavara kontuurist 290 meetri kaugusel.