Valitsus otsustas hakata võitlema lokkava turukaubanduse ja seal toimuva maksupetturlusega. Sellel eesmärgil moodustati aprilli lõpus ametkondadevaheline komisjon maksupetturite väljaselgitamiseks.

Komisjoni kuuluvad rahandusministeeriumi kantsler Enn Pant, rahandusministeeriumi osakonnajuhataja Leonhard Tammeväli, majandusministeeriumi kantsler Margus Leivo, piirivalve-, maksu-, tolliameti ning kaitse- ja majanduspolitsei peadirektorid, komisjoni juhib rahandusminister Mart Opmann.

Pant ütles Eesti Päevalehele, et komisjoni üheks töösuunaks on ühisaktsioonide kavandamine käibemaksupetturluse väljaselgitamiseks. Praeguseks on aktsioonid läbi viidud Tallinnas, Jõgeval ja Rakveres. Kontrollreidi käigus külastati kauplusi, baare ja putkasid jne. ühisaktsioonidele kaasatakse tarbijakaitse, maksuameti, politsei ja mõnel pool ka tolliameti töötajaid.

Käibemaksuseadus vajab kohendamist

Teine valdkond puudutab seadusandlust ja nimelt on kavas ette valmistada paari nädala jooksul mõned käibemaksuseadust puudutavad muudatusettepanekud.

Pandi väitel on seadused natuke ajast maha jäänud, kuid ka praeguse seadusandluse piires on võimalik üht-teist ära teha. Majandusministeerium peaks järgmisel nädalal esitama ettepanekud seadusandliku poole muutmiseks.

Kolmas töösuund on seotud informeeritusega - tolliamet, maksuamet, piirivalveamet ja politsei informeerivad avastatud seaduserikkumistest ka teiste ametite esindajaid. Eesmärgiks on maksupetturluse avalikustamine. Pandi sõnul on vähese informeerituse tõttu nii mõnigi seaduserikkumine jäänud vajalikust tähelepanust ilma.

Turgude probleeme käsitlev istung toimub 3. juunil, kuhu on kavas kutsuda ühelt poolt tarbijakaitse esindajad ja teiselt poolt ametiisikud, kes vastutavad olukorra eest turgudel. Uuritakse, mida kavatseb teha kohalik omavalitsus olukorra parandamise nimel ja mis segab neid seni turgude olukorda normaalselt reguleerimast.

Majandusministeeriumi siseturu osakonna juhataja Tiit Maidre ütles vastuseks Eesti Päevalehele küsimusele, kas pakendatud (töödeldud) kauba müümine on turul keelatud, et sellist seadust, mis keelustaks otseselt pakendatud toodete müüki turgudel, pole olemas. Turukauplejaid saab karistada ainult ettenähtud müügitingimuste eiramise eest.

Turul ei mõisteta valgekraede sebimist

Tallinna Turgude Munitsipaalettevõtte (Keskturu) direktori kohusetäitja Vahur Looritsa sõnul võib igasuguseid komisjone moodustada, kuid riigi raha pole mõtet sinna raisata, kuhu seda vaja pole. Tallinna Turgude Munitsipaalettevõtte peainsener Mati Kebina, kes on samas ka Nõmme turu omanik, väidab, et valgekraed pole asja korralikult läbi mõelnud.

Turul kauplemisel juhindutakse 1. jaanuarist jõustunud Tallinna Kesklinna Valitsuse vastavast korraldusest. Eeskirjad ei keelusta töödeldud ega pakendatud kaupade müümist.

Turu tegevusloa saamiseks tuleb esitada taotlus, mis kooskõlastatakse tervisekaitsetalituse, kohaliku politseijaoskonna, maksuameti ja transpordiametiga.

Müügieeskirjade täitmist jälgib ja kontrollib viis inimest: kordnik, abipolitseinik ning kolm kontolöri. Turuhoone rendihinnad ja turu territooriumil müüdavate piletite hinnad on kinnitanud Tallinna Kesklinna Valitsus. Rendihinnale lisandub käibemaks, kuid piletihind sisaldab juba käibemaksu. üks jooksev meeter müügipinda maksab turu territooriumil 20-45 krooni ja ruutmeeter 5-60 krooni päevas. Kõige odavam on kohalike põllumajandussaaduste müügipinna ruutmeeter. Looritsa sõnul maksavad turukaupmehed riigile rohkem makse kui suured kauplused ja kuna turul on hinnad odavamad väiksema juurdehindluse tõttu, siis pole imekspandav jaemüüjate halvustav suhtumine turgudesse.

Jaekabanduse Liidu tellitud uurimus näitab, et Tallinnas ostetakse 2/3 toidukaupadest turgudelt. Veel aasta tagasi eelistati kauplusi. Eestis tervikuna on see suhtarv enam-vähem tasakaalus. Jaekaupmehed on eriti vihased kaupluste kõrvale parkimisplatsidele spontaanselt tekkinud turgude peale, mis takistavad poe arengut ja võivad põhustada isegi pankroti.

Tallinna Turgude Munitsipaalettevõte (Keskturg) läheb erastamisele ja turu töötajatest moodustatud AS Turukaupmees kavatseb erastamisel osaleda. AS Turukaupmehe juhatuse esimees on endine Tallinna Keskturu direktor Minna Auväärt. Sellesse aktsiaseltsi kuuluvad ka Loorits ja Kebina.

URVE REPP