Värske eelarve prioriteetideks on sisejulgeolek, haridus, sotsiaalteemad ja infrastruktuuri arendamine. Riigieelarve kasvab kokku 18,8 miljardi krooni võrra ehk 25,17 protsenti, tulude maht on 96,4 miljardit krooni.

2008. aasta riigieelarve kavandatav ülejääk on 2,7 miljardit krooni ja valitsussektori ülejääk 1,3% SKPst ehk 3,6 miljardit krooni.

"Väga suur ja pingeline töö on eduka lõpuni jõudmas. Ma tahan tänada kõiki, kes selle eelarve valmimise nimel tööd tegid. Usun, et see on just selline eelarve, mida Eesti täna vajab ja anname Riigikogule üle igati tasakaalustatud ja vastutustundliku eelarve eelnõu," kõneles rahandusminister Ivari Padar.

Suur osa riigieelarvest läheb pensionide katteks (17,7 miljardit) ja ravikindlustuste katteks (13 miljardit krooni). Lisakulu pensionidega seoses on 2,6 miljardi ulatuses riigipoolseid makseid teise pensionisambasse. 4,3 miljardit suunatakse põllumajandustoetusteks ning 3,6 miljardit riigiteede hoiuks. Hariduskuludeks kohalikele omavalitsustele suunatakse 3,3 miljardit krooni, mille hulgas on ka õpetajate palgaks mõeldav raha.

"Valitsus otsustas muuta penisonide arvutamise loogikat selliselt, et keskmine vanaduspension kahekordistub nelja aasta jooksul. Tuleval aastal kerkib keskmine vanaduspension 22 protsendi võrra 4581 kroonini," selgitas rahandusminister.

Riigieelarvesse kirjutati sisse mitmete oluliste valdkondade töötajate palgatõus, teiste seas kõrgharidusega kultuuritöötajatel, politseiametnikel, päästeametnikel ning õpetajatel. Näiteks pedagoogide astmepalk tõuseb 20 protsenti. Keskmiseks pedagoogi palgaks tuleval aastal on seega 12 514 krooni. Õpetajate keskmise palga tõus võrreldes 2007. aastaga on 17,5 protsenti.

Rahandusministri sõnul on eelarvet tehtud nii tänast kui homset päeva silmas pidades. ”Jätkame mullu alustatuga - eelarve on kavandatud ülejäägiga, ent tänavu on see oluliselt suurem kui eelmisel aastal. Suure ülejäägiga eelarve aitab ohjeldada hinnatõusu ja sisetarbimist, kuid olulised asjad saavad tehtud. Reservid täienevad tänavu ja järgmisel aastal kokku ligikaudu 10 miljardi krooni võrra.”

Riigikogu ette jõuab riigieelarve 26. septembril.

Eelarve 2008

2008. aasta riigieelarve seaduse eelnõu http://www.fin.ee/doc.php?78679
Riigieelarve seaduse eelnõu tekstiparagrahvid http://www.fin.ee/doc.php?78687
2008. aasta riigieelarve seaduse eelnõu seletuskiri http://www.fin.ee/doc.php?78680