Seadusemuudatuse tulemusel paranevad ettevõtjate võimalused mitte koostada ja avalikustada kohustuslikku ja kulukat väärtpaberite müügiprospekti. Seda pole vaja teha, kui väärtpabereid pakutakse nö suunatult, teatas rahandusministeerium.

Suunatud pakkumine on muudatuste järgi nüüd pakkumine vähem kui 150 tavainvestorile, selle pakkumise väärtpaberite väärtuse kogusummat tõstetakse 100 000 euroni kehtiva 50 000 asemel.

Eelnõus luuakse paremad tingimused ka väärtpaberite ostjatele, näiteks pensionifondidele või tavainvestoritele, kes saavad konkreetsemat ja kvaliteetsemat teavet väärtpaberite emitendi ehk ettevõtte kohta. Näiteks peab prospekti kindlasti avaldama veebilehel.

Lisaks määratakse kindlaks prospekti kokkuvõtte maht ja sealne oluline teave. Oluline teave peab kajastama emitendi, võimaliku garantii andja ja väärtpaberitega seotud peamisi aspekte ja riske.

Samuti tuleb investorit teavitada kõigist väärtpaberitega seotud õigustest ja väärtpaberitesse tehtud investeeringuga seotud riskidest.

Muudatuse eesmärgiks on lihtsustada just väikese ja keskmise suurusega ettevõtete pääsu nii Eesti kui ka Euroopa väärtpaberiturule, kuna praegu on Eesti ettevõtete rahastamine Eestis väga pangakeskne.

Valitsus saatis eelnõu Riigikokku. Eelnõu muudatused põhinevad Euroopa Liidu direktiivil ja plaani kohaselt peaks seadus jõustuma selle aasta 1. juulil.