Muudatus võimaldab Eesti ettevõttel sobiva, kuid siin puuduva tippspetsialisti välismaalt tööle võtta mõne päeva jooksul. Poolte kokkuleppel saab välismaalane püsivalt Eestisse tööle jääda ja selleks elamisloa taotleda juba Eestis kohapeal.

Välisministeeriumi ettepanekul lisati seaduse muutmise eelõusse ka äriseadustiku muutmine, et oleks tagatud selliste välismaa äriühingute filiaalide asutamine Eestisse, mis aitavad oluliselt kaasa Eesti majanduse arengule. Hetkel on raskendatud nende välismaa äriühingu filiaalide äriregistrisse kandmine, kellel on üksnes üks juhataja, kes viibib Eestis elamisloa asemel pikaajalise viisaga või muul seaduslikul alusel.

Lisaks täiendas valitsus eelnõu välisministeeriumi ettepanekuga, millega antakse välismaalasega, kellele antakse viisa lühiajaliseks Eestis töötamiseks, samadel tingimustel viisa ka tema täisealisele lapsele, kui laps ei ole terviseseisundi või puude tõttu suuteline iseseisvalt toime tulema. Välismaalase abikaasale ja alaealisele lapsele antakse samuti viisa samadel tingimustel, kui Eestisse tööle tulevale tippspetsialistile.

Tippspetsialist on eelnõu kohaselt mis tahes valdkonnas erialast ettevalmistust omav välismaalane. Võimaldamaks tippspetsialistil Eestis tööle asuda, näeb eelnõu ette elamisloata Eestis lühiajalise töötamise võimaluse, ning nende tööle asumise alates lühiajalise töötamise registreerimise päevast. Samuti saab tippspetsialist taotleda elamisloa töötamiseks lihtsustatud korras siseriiklikult ning Eesti töötukassa loa nõuet täitmata.

Välisüliõpilaste osas tehtavate muudatuste eesmärgiks on lihtsustada Eestisse doktori-, magistri- või bakalaureuseõppesse asumist.
Seadus on planeeritud jõustuma 2013. aasta 1. septembril.