Valitsus pidas täna hommikul telefoniistungi, millel toetas peaminister Jüri Ratase ettepanekut siduda pensionireformi seaduse eelnõu vastuvõtmine riigikogus usaldusküsimusega. Koalitsioonile on säärane vorm kasulik, kuna siis ei saa opositsioon muudatusettepanekute menetlusega eelnõu vastuvõtmist edasi lükata.

Valitsus palub riigikogu esimehel kavandada eelnõu teine lugemine ja vastuvõtmine parlamendis tuleval kolmapäeval. Otsusega võtab valitsus riigikogu rahanduskomisjonilt üle kohustuse menetleda kogumispensioni reformi seaduse eelnõu. See tähendab, et valitsus peab koostama eelnõu uue teksti, vaatama läbi muudatusettepanekud ja uuendama eelnõu seletuskirja.

Usaldusküsimusega seotud kohustusliku kogumispensioni reformi eelnõu uut teksti ja muudatusettepanekuid plaanib valitsus arutada 27. jaanuari erakorralisel istungil. Koalitsiooni plaanitava pensionireformi eesmärk on muuta kohustuslik kogumispension vabatahtlikuks.

Eelnõu oli sel nädalal arutlusel ka rahanduskomisjonis. Kiideti heaks viis koalitsiooni muudatusettepanekut, opositsiooni soovid läbi ei läinud.

Rahanduskomisjoni kuuluv Andres Sutt (Reformierakond) kritiseeris mõne päeva eest, et sidumine toimub seetõttu, et koalitsioon soovib kiirkorras ja sisulise aruteluta eelnõu kohe vastu võtta. "Nii hääletab riigikogu eelnõud, mis lammutab Eesti pensionisüsteemi, mida 17 aastat on ehitatud ja paremaks tehtud. Mis saab pensionitest ja pensionäridest ning katkisest pensionisüsteemist, ei ole valitsuse mure."