Valitsus otsustas eile taotleda üleminekuperioode tax-free kaubandusele.

“Otsustasime taotleda üleminekuperioode pärast pikki vaidlusi, sest mitte kõik koalitsioonipartnerid polnud veendunud nende vajalikkuses,” ütles peaminister Mart Laar.

Laevareisijate maksuvabastuse säilitamiseks taotleb valitsus üleminekuperioodi 6,5 aastaks alates ühinemisest Euroopa Liiduga, et tagada Eesti laevafirmade konkurentsivõime Läänemerel.

“Lisaks võib maksuvaba kaubanduse kadumine vähendada mõningatel hinnangutel turistide arvu ning seeläbi ka töökohti Eesti teenindussektoris,” selgitas Laar.

Samas ei uskunud peaminister, et üleminekuperioodide taotlemine Euroopa Liidult mõjutaks negatiivselt Eesti liitumisläbirääkimisi Euroopa Liiduga (EL).

AS Hansatee juhatuse esimees Kalev Järvelill ütles, et nii Hansatee, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit kui ka Eesti turismifirmad on selle poolt, et Eestis säiliks tax-free kaubandus võimalikult kaua. “Ideaalne oleks see, et tax-free kaubandus jääkski kestma,” sõnas Järvelill.

Valitsuse poolt pakutav üleminekuaeg annab Järvelille sõnul Hansateele mõnevõrra hingetõmbeaega tegemaks otsuseid, kuidas korraldada oma tegevus tulevikus. “Kahjuks ei oska ma praegu öelda, milline on olukord näiteks viie aasta pärast ning kuidas siis turistid käituvad.”

Järvelille prognooside kohaselt saab Eesti EL-i liikmeks 2005.-2007. aastal. Kuna tax-free kaubanduse kaotamiseks hakkab üleminekuaeg jooksma alates Euroopa Liiduga liitumisest, on Järvelille sõnul ettevõtetel siiski piisavalt aega, et panna paika sobivad plaanid.

Hansatee juhi sõnul annab tax free kaupluste kaotamine kõige tugevama löögi näiteks hotellidele, mitte niivõrd laevafirmadele. Samas on teede- ja sideminister Toivo Jürgenson varem öelnud, et tax-free kaotamisel peaks riik laevafirmasid doteerima 3 miljardi krooni ulatuses.

“Meie võime oma laevu sõidutada ka teistel liinidel, kuid hotelli teise kohta ei vii,” tõi Järvelill näite. Tema sõnul on näiteks Hansatee kuulanud maad Peterburi poolt, et kaaluda tulevikus võimalikke variante oma laevade tarvis uue võimaliku liini jaoks. “Midagi konkreetset pole selles osas ette võetud,” sõnas Järvelill.

Ka Hotellide ja Restoranide Liidu tegevdirektori Donald Visnapuu sõnul on ta selle poolt, et valitsus taotleks Euroopa Liidult võimalikult pikka üleminekuperioodi tax-free kaubanduse kaotamise osas.

“Arvutused näitavad, et kui turistide arv langeks ühe protsendi võrra, tähendaks see meie liidu liikmetele 6-7 miljoni krooni suuruse käibe kaotamist,” ütles Visnapuu. Laevafirmade prognoosid näitavad, et reisijate hulk väheneks peale tax-free kaubanduse kaotamist enam kui poole võrra.

Välisministeeriumi asekantsler Alar Streimanni sõnul on üsna tõenäoline, et valitsuse poolt Euroopa Liidule esitatav taotlus heaks kiidetakse.