Majandusministeerium ei ole ettevõtjate sellise väitega nõus, kinnitades, et suurt osa nende ettepanekutest on arvestatud.

Kuigi riigihangete seadus puudutab otseselt ettevõtjaid, kiitis valitsus teisipäeval heaks eelnõu töövariandi, ütles Eesti Tööandjate ja Tööstuse Keskliidu (ETTK) tegevdirektori asetäitja Tarmo Kriis.

Vastavalt valitsuse ja ettevõtlusorganisatsioonide vahelisele koostöömemorandumile konsulteerib valitsus nendega kõigi organisatsioone puudutavate eelnõude ettevalmistamisel.

Kuigi ettevõtlusorganisatsioonidel oli Kriisi kinnitusel valitsusega kokkulepe, et riigihangete seaduse muudatusi ei kiideta heaks ega saadeta riigikogusse enne, kui ettevõtjate esindusorganisatsioonid on need kooskõlastanud, eiras valitsus varasemat kokkulepet.

Valitsus ei võimaldanud ettevõtlusorganisatsioonidel tutvuda uute muudatustega eelnõus, mis puudutasid eelkõige riigihangete alaste vaidluste kohtueelset lahendamist, märkis Kriis.

Lisaks sellele on seaduseelnõus terve rida sisulisi ja terminoloogilisi vastuolusid, lisas ta.

ETTK on seisukohal, et riigihangete seaduse muutmise seaduse eelnõuga tuleb enne selle vastuvõtmist riigikogus ja jõustumist 1. aprillil veel tõsist tööd, ütles Kriis.

Majandusministri nõunik, eelnõu väljatöötamist juhendanud Maria Alajõe kinnitas BNS-ile, et ettevõtlusorganisatsioonid olid aktiivselt kaasatud riigihangete seaduse muudatuste väljatöötamisse ja suur osa nende ettepanekutest leidis eelnõus ka kajastamist.

“Teades, et nendega on olnud massiliselt kohtumisi, et arvestatud on olulisel hulgal ettepanekuid, on selline avaldus pehmelt öeldes pisut ootamatu,” nentis Alajõe.

Alajõe tunnistas, et iga seaduse koostamine on kompromisside otsimine ja kinnitatud kujul peab seaduseelnõuga saavutatama kõigi asjasse puutuvate vahel kuldse kesktee.

“Seadus ei saa kõigile meele järele olla, aga ettevõtjate märkusi ja parandusi on väga suures mahus arvestatud,” ütles Alajõe.

Kolmapäeval on ettevõtlusorganisatsioonide esindajatel kohtumine peaminister Mart Laariga, kus tuleb jutuks ka riigihangete seaduse muutmise seadus.

Valitsus saatis teisipäeval riigikokku riigihangete seaduse muudatused. Muu hulgas reguleerib seaduseelnõu riigihangete mõisteid, korraldust, vastutus- ja järelevalvemehhanisme ning lisab kehtivasse seadusesse rea WTO nõuetest tulenevaid detaile.

Eelnõu seadusena jõustumise tähtajaks on kavandatud 1. aprill 2001 ehk sama päev, kui jõustub mullu oktoobris vastu võetud riigihangete seadus.