Nonii, nüüd on see siis tõesti käes. Mu hea klassivend, nüüdseks Eastern Europe Real Estate Investment Trusti tegevjuhina tõsiseks kinnisvaraärimeheks kerkinud Ain Kivisaar kinnitab meedias hoogsal häälel, et kinnisvarakrahhi ei tule. Sel lihtsal põhjusel, et kinnisvarakriis on juba käes.

Kivisaar väidab, et arendajad ei saa uusi projekte alustada, kuna pangad ei finantseeri neid ja planeeringud on toppama jäänud, ehitus on liiga kalliks läinud, ehitusvõimsusest jääb puudu ja jumal teab, mis veel.

Kui hakata vaatama, siis tõesti, mitmeid arendusprojekte on tabanud külm dusˇsˇ. Tuletame meelde eelmise nädala sündmust, kus Eesti Ehitus Toomas Lumani eestvedamisel jättis pooleli vineerimehe Pjotr Sedini elamurajooni. Projekt ei valminud ega valminud ning kasumimäär oli madal, samuti oleks pidanud edaspidi lubade osas vassima. See Lutheri rajoonina tuntud kvartal võib vabalt olla Eesti esimene läbi kukkunud suur elamukvartali projekt.

Järjest kukuvad

Üsna värskelt on meeles veel teisegi suursuguse projekti kukkumine. Arco Vara tahtis Tallinnas sadamasse püsti panna 1,1 miljardi kroonise spaa, ent partner kukkus alt ära. Samuti sel lihtsal põhjusel, et ehitamine läks algselt kavandatust palju kallimaks.

Ühel edukamal kinnisvaraarendajal Arco Varal on Äripäeva väitel toppama jäänud tegelikult vähemalt viis erinevat projekti, kasum on kolmandiku võrra vähenenud ja ehituspool kahjumisse kukkunud.

Ja endise ühispankuri Ain Hanschmidti juhitav Tallink City projekt Lasnamäel seisab samuti. Pidi ju sinna tulema võimas meelelahutuslinnak, kokku koguni 16,3-hektarilisele alale. Nüüd tunnistavad Tallinki juhid, et selleks pole praegu võhma.

Need peavad olema märgid. Kuigi ei tahaks, sest on ju minulgi üht-teist kinnisvaras. Täiesti keskmise eestlasena.