Toetusavaldusega on ühinenud ka Lüganuse vallavanem ja vallavolikogu esimees. Lisaks esitatakse toetusavalduse tekst koos pöördumisega ka keskkonnaminister Villu Reiljanile.

Toetame Maidla valla rahvast, keda ähvardab uute põlevkivi kaeveväljade kasutuselevõtu korral elukeskkonna halvenemine, vähenemine ja ka hävimine, nende võitluses oma kodukoha säilimise eest,” on kirjas Lüganuse kihelkonna põlisrahva liikumise algatusrühma liikme Kaja Toikka allkirjastatud pöördumises keskkonnaministrile.

Seni pole algatusrühma hinnangul kaevelubade väljaandmisel eriti arvestatud mõjuga kohalike elanike elukeskkonnale (nt Ubja). “Lõpuks on hakatud välja töötama põlevkivi riiklikku arengukava. Kahjuks on põlevkivi kaevandamise otsese mõju all olevatest omavalitsustest kaasatud komisjoni vaid üks esindaja. Seega võib kohalike hääl jääda jällegi liiga nõrgaks,” kirjutab Toikka.

Maidla ja Sonda valla territooriumidele tahavad rajada kaevandusi erafirmad, eesmärgiga toota põlevkiviõli. “Kasum läheb niisiis erakätesse ja kohalikud inimesed sellest mingit kasu ei saa. Jäävad vaid rikutud ja hävitatud põllu- ning metsamaad. Jutt töökohtade lisandumisest omavalitsuse elanike jaoks on utoopia, sest aeg on näidanud, et kohalikud inimesed enamasti karjääri tööle ei lähe. Keskkonnatoetustega ei saa lõpmatuseni meelitada, sest lõpuks pole kaevandamise tagajärjel inimestel enam kohta, kus elada, ja seega pole ka kedagi, kelle peale seda raha kulutada,” on kirjas pöördumises keskkonnaministrile.

Keskkonnaministeeriumile on esitatud põlevkivi kaeveloa taotlusi, mis kataksid 2/3 Maidla valla territooriumist.