Lasnamäe elamualade üldplaneering täiendab ja täpsustab Tallinna üldplaneeringut, määrab Lasnamäe elamualade edasised arengusuunad ning loob võimalused piirkonna funktsionaalsust mitmekesistada.


Ehitustegevuse suunamiseks ja koordineerimiseks määratakse kindlaks uute elamu- ja ettevõtlusalade võimalikud asukohad.


Lasnamäe elamu- ja tööstusalasid on käsitletud eraldi planeeringutes, st Lasnamäe elamualade üldplaneeringust jäävad välja Peterburi teest lõuna poole jäävad tööstusalad, mille arengusuunad määrab koostatav Lasnamäe tööstusalade üldplaneering.


„Lasnamäel seni üldplaneering puudus,” tõdes abilinnapea Taavi Aas. „Linnaosale on üldplaneeringut vaja selleks, et käsitleda Lasnamäe elamualade edasist arengut terviklikus dokumendis, detailsemalt ja täpsemas mõõtkavas kui seda on tehtud Tallinna üldplaneeringus või varasemates Lasnamäe arengut puudutavates planeeringukavades.”


Lasnamäe elamualade üldplaneeringu põhilised eesmärgid on muuta Lasnamäe elamualade struktuur loogilisemaks ja organiseeritumaks ning vältida uute monofunktsionaalselt hoonestatavate piirkondade teket, arendada välja roheline võrgustik, parandada teedevõrku, piirkonna funktsioone mitmekesistada, ligikaudu 110 000 elanikuga linnaossa tõmbekeskuseid, töökohti, vaba aja veetmise võimalusi, haljasalasid ning avalikku ruumi juurde luua ja olemasolevat korrastada ning elukeskkonda paremaks muuta.


Uute hoonestusalade planeerimisel tuleb arvestada kõikide üldplaneeringus määratud tingimustega: infrastruktuuri paiknemisega, rohevõrgustikuga, maakasutuse juhtfunktsiooniga, kvartalite tiheduse ja teiste piirangutega.


Üldplaneeringu eesmärk on vältida uute monofunktsionaalsete alade tekkimist. Seetõttu on perspektiivsetele hoonestusaladele lisaks elamisfunktsioonile ette nähtud kaupluste, teenindus- ning muude asutuste tekkimise võimalus.


Rohelise võrgustiku toimimise tagamiseks on üldplaneeringus sätestatud tingimused rohekoridoridele, tänavahaljastusele ning haljastuse osakaalud.


Teede infrastruktuuri tõhustamiseks kujundatakse tänavavõrgu, kergliiklusteede, parkimise ja ühistranspordi planeerimise üldised põhimõtted ning luuakse liiklejatele hea ühendus elu- ja töökohtade, spordi- ja puhkealade ning piirkonna tõmbekeskuste vahel. Seda tehakse nii Lasnamäe elamualade siseselt kui ka ümbritsevate piirkondade vahel, mis piirnevad Lasnamäe elamualadega.


Lasnamäe elamualade üldplaneering algatati Tallinna Linnavolikogu 20. juuni 2005 otsusega. Üldplaneeringu koostas Tallinna Linnaplaneerimise Amet.