Vals ütles BNS-ile, et peamine põhjus, miks elektri kolmapäevane börsihind kerkis teisipäeval tehtud tehingutes Eestis 57,6 euroni megavatt-tunni kohta, on pakkumise ja nõudluse tasakaalu muutus, mida on enim mõjutanud pakkumise vähenemine.

"Ühest küljest on seoses sooja aastaajaga alanenud madalate muutuvkuludega elektri- ja soojusenergia jaamade toodang. Sellele on lisandunud Riia gaasijõujaama korraline hooldus, mis on Läti elektribilansi viinud olulisse defitsiiti," lisas ta.

Samade sisendite mõju on näha Leedu elektribörsil, kus elektrienergia hind on ligi kaks eurot päeva keskmisena kõrgem, ulatudes 59,8 euroni megavatt-tunni eest.

"Positiivsena võib välja tuua selle, et vaatamata pingelisele situatsioonile, on turule jõudnud Balti riikides asuvad tootmisressursid, mis hoiavad Balti turul hinnad oluliselt allpool Nord Pooli seatud piirhinda," ütles Vals.

Soome turul on elektri kolmapäevane hind 54,40 eurot megavatt-tunni kohta. Kogu NPS-i süsteemi hinnaks kujunes 54,83 eurot megavatt-tunni kohta.