Hansapanga tuletisinstrumentide osakonna juhtaja Tõnno Vähk ütles, et valuutaforwardite ja -optsioonide maht kasvab keskmiselt kuni 10 protsenti kuus.

"Mahu poolest on enamus valuutaforwardid, opstioonid moodustavad väiksema osa," rääkis Vähk. "Aga optsioonide osakaal on samuti järjest kasvanud."

Vähi sõnul on valuutariskide maandamisel põhivaluutadeks USA dollar, Rootsi kroon, Inglise nael ja Jaapani jeen, kas siis Eesti krooni või euro vastu.

Vähi sõnul sõltub optsioonide hind antud valuutapaari volatiilsusest. Mida suurema ulatusega liikumised, seda kallimad on optsioonid, tõdes Vähk.

Hetkel on tema sõnul USA dollari ja euro vaheline volatiilsus suur. Samas näiteks Rootsi krooni ja euro vaheline volatiilsus on oluliselt väiksem, kuna seal on ka liikumised väiksemad.

"Rootsi krooni optsioonid võrreldes USA dollari optsioonidega on ligi kolm korda odavamad," sõnas Vähk. Kõige kallimad on optsioonid jeeni peale, kuna jeeni liikumine euro või krooni vastu on kõige kõikuvam.

"Tihti on dollari volatiilsus kõrgeim kui tõusutrend on murdunud ja dollar hakkab langema," selgitas Vähk.

Dollari tulevik on Vähi sõnul ebaselge. Järsku langust euro vastu praegu tema sõnul ennustada ei saa.

Ettevõtetele, kellel dollariga on ebaselged riskid üleval, võib Vähi sõnul soovitada optsioone. See tähendaks jätta endale võimalus müüa dollarit hinnaga näiteks 18,5 ka kuue kuu pärast kui dollar võib-olla on juba mõnevõrra kukkunud.

"Kunagi ei ole hilja optsiooni kasutada," sõnas Vähk.

Vähi sõnul kasutavad valuutaoptsioone sarnaselt aktsiaoptsioonidele ka eraisikud, sest valuutaturud on väga likviidsed ja efektiivsed.

Vähk tõdes, et dollar on aktiivselt liikunud juba pikemat aega ja riskid on ettevõtetel päris suured. "Kui dollar läbi 18 krooni taseme murdis, siis jõudis osadel ettevõtetel mingil määral taluvuse piir kätte ja maandati dollari edasise tõusu riski," rääkis Vähk.

Ta tõdes, et samas on nendel tasemetel ka soov dollari languse vastu riski kinni panna, kindlustades endale võimaluse ka tulevikus selle hinna pealt dollarit müüa.

"Väiksemad ettevõtted üritavad kuidagi lihtsamalt, kellel on võimalik teha lepinguid nii, et riski ei tekkikski," selgitas Vähk.

"Tavalisem instrument on forward, neid tehingud tehakse pidevalt," rääkis Vähk. "Optioon on selleks puhuks, kui rahavood ei ole kindlad. Kui nende laekumise tähtaeg ja suurus ei ole teada, siis on optsiooniga riskide maandamine oluliselt paindlikum, sest optsiooniga ei kaasne firmale mingeid kohustusi."