"Meil on kokkulepe europakti osas," ütles Van Rompuy, kelle ülesandeks oli tippkohtumiseks koostatud ettepanekud läbi töötada. Kohtumise eesmärgiks oli tugevdada euroala kaitsemehhanisme võlakriisiga seoses, vahendab BNS.

Veidi hiljem lisandus tema Twitteri kontole parandus "põhimõtteline kokkulepe" ning et "pakti teisi elemente" veel alles arutatakse.

Pakt seob endaga majanduspoliitika kõiki aspekte, selle eesmärgiks on tagada tõhusam koordinatsioon majanduspoliitilistes küsimustes, et euroala riigid muutuksid konkurentsivõimelisemaks ja suudaksid hallata oma eelarveid.

Kui ka selles kõiges saavutatakse kokkuleppe, siis ilmselt suudetakse võlakriis kontrolli alla võtta ja ka lahendada ning ühtlasi vältida teisi kulukaid päästepakette, mida mullu rakendati Kreeka ja Iirimaa peal.

Leppe peavad heaks kiitma 24.-25. märtsini kestval tippkohtumisel kõik 27 Euroopa Liidu liikmesriiki.

AFP-le varem saadetud pakti ettepanekute koopiast selgus, et sellega keskendutakse neljale olulisemale koostöövaldkonnale - konkurentsivõime, tööjõud, jätkusuutlik eelarvepoliitika ja finantsstabiilsuse tugevdamine.

Eesmärkide puhul on iga liikmesriik vastutav konkreetsete sammude ja meetmete toimimise eest, kuid kõik riigid peavad töötama samade eesmärkide suunas.

Kokkuleppe loogika on, et kui euroala riikidel on samad eesmärgid ja nad täidavad samu reegleid, siis lõppeesmärgiks on saada kergemini kontrolli alla tohutud võlakoormad ja eelarvepuudujäägid.

Eurotsooni liidrid arutavad ka, kuidas neil õnnestuks paremini tugevdada euroala võlgadest väljatoomise süsteemi, mis seati üles pärast Kreeka abipaketti mullu mais.

Kolmeaastase Euroopa finantsstabiilsuse fondi nominaalne väärtus on 440 miljardit eurot, kuid tegelikkuses suudetakse katta sellest umbes pool. Täisvõimsust saavutada ei ole fondil lihtne.

Aastal 2013 tuleb fondile asendus, alaline Euroopa stabiilsusmehhanism, mille väärtus oleks kaks korda suurem. Samas peetakse keerulisi arutelusid mehhanismi lõpliku suuruse ja volituste üle. Viimasest olulisim on jõuda selgusele, kas mehhanism on suuteline võtma üle mõne euroala valitsuse võlga.