Itaalia ja Hispaania kümneaastaste võlakirjade väärtus teisipäeval langes, sellal kui Saksa oma tõusis. See on suurendanud kulude erinevust vastavalt 381 ja 397 punktini, mis on kõrgeim euro tulekust 12 aastat tagasi, vahendab EUobserver.

See näitab turu hinnangud, et eurotsooni kriis pole veel kaugeltki möödas ning teisedki Vahemere riigid võivad vajad Kreekaga sarnast päästmist.

Küprose majandus sai löögi, kui saarel plahvatas 2000 tonni valesti hoiustatud püssirohtu, viies endaga ka riigi suurima elektrijaama. Riik on ka poliitiliselt ebastabiilne ning suuresti avatud Kreeka võlale ja reitinguagentuurid hindavad, et Küpros võib olla järgmine abivajaja.

Euroopa Komisjon on öelnud sama, mida ka teiste finantsabi saanud riikide puhul - et midagi sellist ei ole arutusel.

"Jahmatava panevalt tõusevad laenukulud peale tippkohtumist jälle mitmes euroala riigis. Ma ütles jahmatava panevalt, kuna kõik maksimajanduslikud näitajad osutavad vastassuunda," kirjutas Van Rompuy mitmes Euroopa väljaandes avaldatud arvamusartiklis.

Van Rompuy ütles, et turgude hinnangud on põhialustega täiesti vastuolus. Samuti käitusid reitinguagentuurid naeruväärselt, kui arvasid Hispaania ja Itaalia maksejõuetuse kõrge tõenäosusega riikide hulka.

Van Rompuy hinnangul peitub turu murede tõeline põhjus mujal - 2008. aasta finantskriisi tagajärgedes ning vastastikuses sõltuvuses võlgades oleva USA-ga.

"On hädatarvilik meeles pidada, et see ei ole euro kriis," kirjutas ta.

Prantslased tulid lagedale mõttega, et eurotsooni liidrid peaksid omavahel tihemini kohtuma.