Kümme aastat lastele lusti pakkunud Rocca al Mare tivoli paneb uksed kinni, selle asemel tuleb juunikuus lõbustuspargi platsile paariks nädalaks T‰ehhi rändtsirkus.

AS-i Rocca al Mare Tivoli juhatuse esimehe Siiri Linnu sõnul on tivoli sel kujul oma aja ära elanud ega paku enam rahvale eriti huvi. “Karussellid ja muud atraktsioonid on vanad ja tuleks välja vahetada,” sõnas Lind.

Lisaks sellele, et atraktsioonid on moraalselt vananenud, pole nad enam ka tehniliselt laitmatus korras.

Atraktsioone, mida on kokku kaksteist, üritab ettevõte maha müüa. “Läbirääkimised käivad, nende müümine pole nädala küsimus,” märkis Lind.

Meelelahutusega siiski lõpparvet teha ei plaanita, kuid konkreetseid edaspidiseid plaane ettevõte ei avalda. “Olles veendunud Rocca al Mare kui koha meelelahutuslikus potentsiaalis, mis viimaste aastate suvekuudel on inimeste seas veelgi populaarsemaks ajaviitekohaks kujunenud, on nii juhatuse kui ka omanike seisukoht, et Rocca al Mare tivolil on suur arenguvõimalus just tänu oma asendile,” selgitab juhatuse esimees. “Seetõttu töötame hetkel välja uut meelelahutuskontseptsiooni.” Keskmiselt käis hooajal lõbustuspargis 60 000 külastajat.

Kuigi ettevõttel on hoonestusõigus kogu tivoli alale, ei ole Linnu kinnitusel praegu plaanis kinnisvaraarendusega alustada.

Püsib kahjumis

Viimased majandusaastad on AS Rocca al Mare Tivoli lõpetanud suure kahjumiga, 2004. aastal ulatus kahjum 3 324 865 kroonini. Eelmise aasta majandusaruanne on veel esitamata, kuid Linnu ütlust mööda on kahjumi suurus võrreldav 2004. aastaga.

Raplamaa elanik Maarika, kes ise ja kelle lapsed samuti suured lõbustusparkide fännid on, tõdeb, et tegelikult õnnestus koos perega lõbustuspargis käia vähem kui lapsed soovinuks. Aga suvel paar-kolm korda siiski, olgu siis tegemist rändtivoli või Rocca al Mare tivoliga. Viimase puhul oli Maarika sõnul hea see, et sai osta randmepaela, mis võimaldas terve päeva volilt lustida. “Kas või oimetuks,” muigab naine.

Tivoli Tuur alustab ringreisi juunist

•• Linnast linna rändav Tivoli Tuur, mille vankrit veab Lauri Viikna, alustab oma 11. hooaega 1. juunil Võrus.

•• Ühtekokku teeb rändtivoli Eestimaa suuremates linnades suvel kokku 11 vahepeatust. 7. septembrist 22. oktoobrini toimub tivoli oktoobrifestival.

•• Tivoli Tuuri produtsendi Lauri Viikna sõnul ei sobi nii väiksele riigile nagu Eesti statsionaarne lõbustuspark. Paar aastat tagasi, kui Viikna omale pargi ostis, lõpetas ta 2004. aasta kolme miljonilise kahjumiga, sest tehtud investeering ületas saadava tulu. Nüüd on ettevõte taas kasumis.

•• Praegu on Viikna osaks Taanist, Rootsist ja Poolast pärit atraktsioonide vahendamine. “Tivoli Tuur on festival, millest lõbustuspark on ainult üks osa,” märgib Viikna.