Lõhmuse firma Zarenor Invest sai 33,4% mullivanne ja dušikabiine tootvas Balteco aktsiate omanikuks eelmise aasta detsembris. Juba tollal hoiatas teda võimalike komplikatsioonide eest üks ettevõtte asutajatest Mati Vann, kes talle aktsiaid müüs, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lõhmuse hinnangul sai omanikevaheline tüli alguse siis, kui Balteco müüs eelmise aasta 30. detsembril oma 85protsendilise osaluse tütarettevõttes Balteco Mööbel, mis oli kogu kontserni kasumlikem osa, veel registreerimata 43 200kroonise omakapitaliga osaühingule BMG Invest. Viimase omanikud on 91,64% osalusega AS Balteco nõukogu liikmed Jaak Pählapuu, Eugen Soonvald, Heiki Jensen ja Enn-Arno Sillari. Notariaalse müügilepingu alusel oli hind 6,6 miljonit krooni, tasutav osadena ja intressivabalt kolme aasta jooksul. 2002. aasta lõpu seisuga oli Balteco osaluse raamatupidamislik väärtus Balteco Mööblis 9,2 miljonit krooni.

“Kas terve mõistusega inimene vahetaks 30%lise aastatootlusega kontrollpaki firmas, mille väärtus on 9 miljonit ja kui turuväärtus vähemalt kaks korda kõrgem, 0%lise tootlusega pikaajalise tagatiseta laenu vastu?” küsib Lõhmus retooriliselt. “Ei!, kuid Balteco nõukogu ja juhatus tegid seda. See tehing on toonud Baltecole kahju 10 miljonit krooni. Puhas kantimine,” ütles Lõhmus.

Et tagada oma huvisid tervikuna, esitas Zarenor Investi, kes on Lõhmuse aktsiate hoidja, avalduse majanduspolitseile, mille alusel on algatatud kriminaalasi.