„Loomulikult see mõjutab. Meie tegime linnavalitsuse ettepaneku, et mõistlik alkoholi müügipiirang võiks olla alates hommikul kella neljast,” rääkis Tallinna vanalinnas asuvate Nimeta baari ja Route 13 üks omanikke Vallo Palvadre, kes kuulub ka poolteist aastat tagasi asutatud MTÜ Tallinna Vanalinna Meelelahutusettevõtete Ühenduse juhatusse.

Tema sõnul olid neljase kellaajaga nõus lõviosa vanalinnas tegutsevaid meelelahutusettevõtteid, mis täna on valdavat kella viie-kuueni hommikul lahti. „Lõviosa meie klientuurist, 60-70 protsenti on ju ikkagi välismaalased, inglise keelt kõnelevad Tallinnat külastavad turistid,” põhjendas ta. Selline tunni aja võrra lahtiolekuaja vähendamine oleks oluliselt mõistlikum olnud.

Annab tugeva löögi nädalavahetuste käibele

„Sellega ma katsuks ellu jääda, kaks-kolm on selgelt liiga vähe – eriti nädalalõppudel,” sõnas Palvadre. Ta tõi välja, et Eesti naaberriikide pealinnades on alkoholimüügi osas pigem mindud liberaliseerimise teed. „Ma räägin siin Helsingist, Stockholmist ja Riiast, kus on väga paljud kohad ikkagi nelja-viieni [hommikul] lahti,” märkis ta.

Seda, mis samme vanalinna meelelahutusettevõtted värske linnavalitsuse plaani osas ette võtavad, on tema sõnul veel vara öelda. „Ma ei ole selle uue määrusega tutvunud, meie laua peale või mulle see jõudnud ei ole,” sõnas Palvadre, kes sai linnavalitsuse plaanist teada „Aktuaalse kaamera” ajakirjaniku kaudu. „Meile seda ametlikult saadetud ei ole,” märkis ta.

Hinnanguliselt võiks see tähendada vanalinna meelelahutusasutustele 15-20% käibelangust.

Kui linnavalitsus peaks minema oma plaaniga edasi ja 1. oktoobrist uued alkoholimüügi piirangud kehtestama, siis on sellel kõige suurem mõju nädalavahetuse alkoholimüügile. „See mõjutab kõige rohkem reede vastu laupäeva ja laupäev vastu pühapäeva,” märkis Palvadre. Hinnanguliselt võiks see tähendada vanalinna meelelahutusasutustele 15-20% käibelangust. „See on kindlasti kohati erinev,” lisas ta.

Tallinna linnavalitsuse värske plaan tuli kui sahmakas külma vett krae vahele ka kasiinodele. „Õnnemängukohtadele sellise ajalise piirangu seadmine on täiesti arusaamatu. Kas te olete seal kunagi ühtegi purjus inimest näinud? Nad tõstetakse sealt ju kohe välja!” oli hasartmängude korraldajate liidu juht Tõnis Rüütel nördinud, et linna alkoholipiirangud laieneksid ka kasiinodele.

Algses plaanis jäid kasiinod piirangute alt välja, nüüd keelatakse aga sealgi müük tööpäevadel kella 3st ja nädalavahetusel kella 4st öösel. Rüütli sõnul võib selle otsuse peale kannatada eelkõige kasiinoturism ja suurte, rahvusvaheliste kasiinoturniiride Tallinnas toimumine. Turniirid kestavad nimelt 24 tundi ööpäevas ja tihti nädal aega järjest, tuues siia sadu inimesi, kelle jaoks broneeritakse terveid hotelle.

Löök turismisektorile laiemalt

See tähendab, et lisaks kasiino käivetele võib kannatada ka muu turismisektor – kui piirangute pärast kolivad turniirikorraldajad Tallinnast näiteks Riiga või Vilniusesse. „Meie peamine probleem ongi ümbritsevate riikide konkurents ja Eesti on kasiinoturismis olnud praegu veel väga konkurentsivõimeline,” märkis hasarmängude korraldajate liidu juht.

Kas te olete kasiinos kunagi ühtegi purjus inimest näinud? Nad tõstetakse sealt ju kohe välja!

Hotellide liit on kokku arvutanud, et pokkeriturniirid toovad Eestisse igal aastal ca 3000 inimest, kellest igaüks kulutab siin 650 eurot. Tegemist on keskmisest jõukama klientuuriga, sest tavaline turist kulutab 300 eurot. Keskmiselt ööbib pokkeriturist siin neli ööd, mis on samuti tavalisest pikem aeg.

Rüütli sõnul kutsus küll linnavalitsus eelmise aasta lõpus erinevad osapooled linnavalitsusse teemat arutama, kuid kaasamine ja ettevõtjate argumentide arvestamine on olnud ainult näiline. „Üritasime veenda linnapead, abilinnapead. Aga mis sest kasu on, kui räägin kurtidele kõrvadele! Ja ega ei saa öelda, et nad pole moodsalt öeldes kaasanud, aga mis sa kaasad, kui paber on laual ja otsus on ultimatiivne.”

Ta rõhutas, et hasartmängumaks tõi näiteks eelmisel aastal riigieelarvesse 27 miljonit eurot, lisaks müüdud kaupadelt käibemaks, mille riik endale saab. Seda, kui palju paaritunnise alkoholimüügikeelu tõttu käibed ja maksutulud langema hakkaksid, on Rüütligi sõnul veel vara prognoosida.

Võib tuua uut liiki "asutusi" juurde

Kuna alkoholimüügi erisused – ehk baaridest, kohvikutest ja restoranidest tund aega pikem lahtiolekuaeg – laieneks ka ööklubidele, siis Club Hollywoodi juhatuse liikme Rauno Otsepa sõnul näiteks nädala sees alkoholimüügi piiramine kella kolmeni hommikul väga suurt mõju ei avaldaks, sest tavaliselt siis peod väga palju kauem ei kestagi.

Tartus on kunagi selline reegel olnud ja me teame, et hiljuti muudeti ka Soomes see reegel ära.

"Mis puutub nädalavahetust, siis seda lõplikku mõju ongi praegu väga keeruline hinnata. Ega me ei tea seda – mis- või kuidasmoodi reageerib sellele turism ja kohalikud kombed. Võib-olla läheb kõik hästi, võib-olla ei lähe hästi. Keeruline öelda," tõdes ta. Otsepp märkis, et tegelik mõju võib avalduda alles aasta-paari pärast.

"Tartus on kunagi selline reegel olnud ja me teame, et hiljuti muudeti ka Soomes see reegel ära," sõnas Club Hollywoodi juhatuse liige. Suurima löögi võivad Tallinna linnavalitsuse piirangud anda ennekõike väiksematele baaridele ja nendele kohtadele, mis on näiteks kortermajadesse rajatud. Välistatud ei ole ka erinevat liiki "kohanemised" uutele reeglitele.

See võib näiteks tuua kaasa selle, et suurest hirmust ostetakse enne alkoholimüügi piirangu algust laud täis alkoholi, mida hiljem ära tarbita ei suudeta. "Täiesti kindlasti ta toodab mingeid huvitavaid ja uudseid lahendusi," on Otsepp veendunud.

Ka ei ole välistatud, et neid pidusid hakatakse kas kuskil suletud uste taga või Tallinna linnapiirist väljaspool edasi pidama. "Kehtima hakkab see uus kord ju Tallinna linnas, mis tähendab seda, et seal Miidurannas Circle K kõrvalt läbi jooksva raudtee taga võib edasi pummeldada," märkis Club Hollywoodi juhatuse liige.

Tallinna linnavalitsus esitas täna linnavolikogule täiendavate muudatustega määruse eelnõu alkoholimüügi piiramiseks kohapeal tarbimiseks öisel ja varahommikusel ajal, piirangud hakkavad kehtima tänavu 1. oktoobrist.