Memm keeldus torumeestele ust avamast

Põikpäise majaelaniku süül ähvardas kütteperiood suure korterelamu ühes trepikojas kuni pool aastat edasi lükkuda.

Tallinnas Õismäe tee 104 asuva üheksakordse maja ühe trepikoja 36 korteri elanikud on elanud nädal aega külmas, sest ülemisel korrusel elav vanamemm keeldus korterisse lubamast torumehi, kes tahtsid küttesüsteemide korrastamiseks lasta radiaatoritest välja õhu. Ühistu esimees palus politseilt abi

Korraliku kütmise eelduseks on küttesüsteemide iga-aastane hooldus, mille juurde käib torustiku läbipuhumine. Kütmise alustamiseks tuleb aga torustikku sattunud õhk maja iga trepikoja viimase korruse korterite radiaatoritest välja lasta. Ilma seda protseduuri tegemata pole võimalik maja kütta. Teoreetiliselt saab liigse õhu küttesüsteemist ka keldri kaudu kätte, kuid Õismäe tee majas ei ole see tehnilistel põhjustel võimalik.

"Mina küll ei tea, mida teha," ütles maja haldava elamukooperatiivi Delfiin esimees Miron Raudsepp eelmisel reedel, kui vanamemme radiaatorite kallale pääsemiseks veel mingit lootust polnud. "Vägisi ju kellegi korterisse tungida ei tohi, selleks on vaja kohtuotsust," selgitas ta. Kohtuasi võib aga kuude kaupa venida, eriti veel juhul, kui kohtualune ise kohale ei ilmu ning otsus tuleb tagaselja langetada.

Raudsepa sõnul oleks sellise asja pärast üsna piinlik hakata kohut käima.

Trepikoja elanike esindajana pöördus Raudsepp abipalvega politseisse. Korravalvurid otsustasid, et probleemi lahendamine on elanike omavaheline asi ning korterisse tungimist lubava kohtuotsuseta pole politseil õigust midagi teha.

Raudsepa sõnul pole see esimene kord, kui vana daam talve tulekut ignoreerides küttesüsteemi korrashoidu saboteerib. "Eelmine aasta saime memmega jutule, kui ta välja süüa ostma läks," meenutas Raudsepp. "Tänavu käisime samuti mitu korda koputamas, kuid kogu aeg ei saa ju ka ust mehitatud valve all hoida," selgitas esimees.

"Tuba on hirmus külm, temperatuur on alla 15 kraadi," tõdes neljandal korrusel korterit üüriv üliõpilane Andre (24). "Helistasin igale poole, nõudsin korralikku toasooja, kuid kasu ei midagi," lisas üliõpilane.

Seaduslik sissetung kestnuks kuid

Andre küsis nõu ka perekonnatuttavast kohtuniku käest, kuid too ainult kinnitas politseinike seisukohta. "Mõtlesin, et nii kaua küll oodata ei kannata, kuni täitevametnikud korterisse sisse pääsevad või kevadel jälle soojaks läheb," arvas Andre. Viis päeva külmas toas veetnud üliõpilane oli siiski optimistlik, ning elamukooperatiivi juhatust milleski ei süüdistanud.

"Kuna eelmisel aastal suudeti kompromiss torumeeste ja ülemise korruse vanaproua vahel leida, lootsin, et ehk pole elukohavahetuseks veel põhjust," ütles ta.

Andre sõnul väidavad mõned majaelanikud, et külmakartmatu vanamemm on natuke lihtsameelne, teiste arvates polevat teda kodus.

Juhtunu on üliõpilase hinnangul hea näide sellest, kuidas põhiseaduslik õigus omandipuutumatusele hakkab piirama teiste elanike põhiseaduslikku õigust – õigust tervisele.

Loo kirjutamise ajaks jõudsid osapooled kokkuleppele ning majas on nüüd soe sees.