Nimelt peab põhjalikult ettevalmistatud skeemiga USAs elava venna Vambola Raigi varatuks teinud Pere Leiva üks omanikest Neeme Raig hüvitama talle aktsiate väärtuse vähenemisest tekkinud kahju. Tegu on miljonitesse ulatuva summaga, mille üle hakatakse peatselt uuesti maakohtus vaidlema. Pere Leiva ja Cibuse 2004. aastal toimunud ühinemise järel kadus Vambola Raigi kaasarääkimisõigus ettevõtte juures, mistõttu ka tema aktsiate väärtus langes Pere Leiva riiulifirmaks muutumise järel null krooni lähistele. “Kui meie oleme hästi konservatiivselt esitanud põhinõude 5 miljonile kroonile, kuid eksperthinnangu järgi küündis Vambola Raigi aktsiate väärtus enne ettevõtete ühinemist 16 miljoni kroonini, siis praeguseks on Pere Leiva aktsiad täiesti väärtusetud,” selgitas advokaadibüroo Varul Vilgerts Smaliukase vandeadvokaat Leonid Tolstov, Vambola Raigi esindaja. Kui palju Neeme täpselt vennale kahjutasu peab maksma, otsustab Tartu maakohus, kirjutab Äripäev.

Pärast kahe ettevõtte ühinemist moodustas Neeme Raig 2005. aasta aprillis ASi Pere Leib Tootmine, kuhu kanti mitterahalise sissemaksena kogu ASi Pere Leib kinnisvara ja tootmise sisseseade. Sama aasta oktoobris asutasid Neeme Raig ja tema väimees Rein Kilk ehk OÜ Elikante ühisfirma Lõuna Toiduainetetööstus, millest sai ASi Pere eelkäija. Kui Kilk panustas ettevõttesse Tartu põlenud raudteejaama hoone ja praeguseks pankrotistunud lambakasvatuse, siis Neeme Raig kandis uude ettevõttesse mitterahalise sissemaksena üle kõik ASi Pere Leib Tootmise aktsiad. Tolstov ei taha spekuleerida, milline roll võis Kilgil antud skeemis olla. “Tõsi on, et Rein Kilk sai ettevõtte omanikuks väga vähese kuluga. Aga samas võib ju öelda, et Neeme tegi väimehele soodsa kingituse, aga kes meist ei tahaks olla Aadu Luukase pärija,” lisas vandeadvokaat muiates.

Kogu juhtum taandub Tolstovi sõnul väga lihtsale küsimusele: kas ettevõtte osanik loeb iga päev Ametlikke Teadaandeid. “Seda kasutaski Neeme ära, et kui ühendav äriühing on üle 90% omanik oma tütaräriühingus, siis ei ole ühinemiseks vaja üldkoosoleku otsust. On vaja ainult avaldada teade Ametlikes Teadaannetes ja võib ühinemise rahumeeli läbi viia. Nii on tervikuna väga lihtne strateegilise investori selja taga läbi viia ja muuta aktsiate proportsionaalset jaotust,” selgitas vandeadvokaat.

Nüüd aga lõi riigikohus pretsedendi ning leidis, et strateegilise investori selja taga ei saa siiski pelgalt Ametlikes Teadaannetes toodud infot argumendiks tuues nii olulisi otsuseid langetada.“Arvata on, et selliseid ülevõtmisi ja vara ettevõttest väljakantimisi on varemgi olnud, kuid nii kõrge kohtuinstantsi ette jõudis selline kaasus esmakordselt. Mina olen enda praktikas kokku puutunud märgatavalt robustsemate skeemidega, kus on ainult ühest notariskäigust piisanud, et üks osanikest elimineerida. Siinkohal oli aga tegemist peene, aastaid kestnud ja Neeme Raigi jaoks üsna kuluka skeemiga venna ärist väljasöömiseks,” märkis Tolstov. Praegu 560 000-kroonises riigimaksuvõlas oleva Pere ASi juhatuse liige Neeme Raig keeldus hindamast, kas on enda tegevusega vennale kahju tekitanud. “Ei kommenteeri! Ei kommenteeri!” kordas mees jonnakalt. “Eks ootame ära, mida kohus otsustab.”