Täna pealelõunal avaldatud värskete andmete kohaselt võiks Eestist lennata Euroopas veel vaid 12 riiki, kuna just neis on viimase kahe nädala keskmine nakatumise kordaja veel alla 25.

Need riigid on Läti (3,1), Ungari (5,8), Soome (6,1), Norra (13,6), Leedu (15,5), Slovakkia (16,3), Itaalia (19,4), Sloveenia (20,3), Küpros (20,4), Saksamaa (20,9), Suurbritannia (23,2) ja Taani (24,3). Eesti enda nakatumiskordaja on 11,4 ja Soome järel oleme me väikseima nakatumise arvu poolest neljandal kohal.

Karantiini jäämise nõue ka osadel 25st väiksema nakatumiskordajaga riikidel

Kõige kõrgem on Euroopas nakatumise näitaja Hispaanias (196,4), järgnevad Andorra (153,6), Luksemburg (134,4), Malta (116,1), Rumeenia (85,1), Monaco (78,6), Horvaatia (77,1), Prantsusmaa (75,1), Belgia (47,7), Holland (42,9), Šveits (42), Austria (41,2), Liechtenstein (39,1), Tšehhi (36,6), Rootsi (31,9), Iiri (31,1), Island (31,1), Portugal (30,4), Kreeka (29,4), Poola (26,9) ja Bulgaaria (26,3).

Mis puudutab väljaspool Euroopa Liitu jäävaid riike, millega Eestil on tihedamad ühendused seni olnud, siis kahekordselt ületab Eesti seatud piiri Ukraina (55,0) ja ka Venemaa on sellele üsna ligidal (46,5). Samas jääb nakatumiskordaja veel alla 25 Türgis (22,4), Valgevenes (20,8) ja Aserbaidžaanis (19,2).

Välisministeerium teatas täna pealelõunal, et tuginedes koroonaviiruse nakatunute suhtarvule kehtib alates esmaspäevast, 31. augustist kahe nädala pikkune liikumisvabaduse piirang suurele hulgale Euroopa riikidest Eestisse saabujatele ning nende hulgas on ka riigid, kus nakataumiskordaja jääb alla 25.

Need on Andorra, Austria, Belgia, Bulgaaria, Hispaania, Holland, Horvaatia, Iirimaa, Island, Itaalia, Kreeka, Küpros, Liechtenstein, Luksemburg, Malta, Monaco, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Sloveenia, Šveits, Taani, Tšehhi ja Ühendkuningriik.

Eestisse saabudes ei kehti liikumisvabaduse piirang tulevast nädalast ainult reisijatele Leedust, Lätist, Norrast, San Marinost, Slovakkiast, Soomest, Ungarist ja Vatikanist.

Valitsuses käivad arutelud erandite osas

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas allkirjastas 17. mail korralduse, millega ei tohi Eestist alates 18. maist avada lennufirmad Eestist lennuliine kõrge koroona haigestumisriskiga riikidesse. „Viiruse leviku pidurdamiseks saame esmalt avada lennuliinid riikidega, kus viiruse levik on viimase 14 päeva statistika põhjal piisavalt väike. Edasi juba saame järk-järgult ühendusi taastama hakata," põhjendas toona Aas.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lähtub sihtriikide lubamisel ja keelamisel teiste riikide haigestumise määrast, mis peab liini avamiseks olema 25 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. Sihtriikide epidemioloogilise olukorra vaatab ministeerium üle iga reede pärastlõunal ning avab või piirab lennuliinide avamist vastavalt viiruse levikule.

Ühtlasi sõltub liinide avamine ka sihtriigi enda reeglitest. Nagu ka Eestis, kehtib teistes riikides riiki sisenemisel piirangud, millega tuleks enda reisi planeerimisel arvestada. Piirang kehtib 18. maist kuni 31. augustini, mille jooksul jälgib valitsus piirangu edasist vajalikkust.

Valitsuskabinet on alustanud arutelusid ka võimalike erandite kehtestamise osas sellest sügisest, et tagada Eesti inimestele, valitsusasutustele ja majandusele vajalikud lennuühendused. Arutelu nende lennuliinide ja sihtkohtade üle veel käib.

Kui pole tungivat vajadust, ei tasu reisile minna

7. augustil uuendas Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liitu mittehädavajaliku reisimise ajutise piiramise ja piirangu võimaliku kaotamise kohta käiva soovituse lisas 1 olevat kolmandate riikide nimekirja*, mille alusel on võimalik Eestisse reisida Austraaliast, Gruusiast, Jaapanist, Kanadast, Lõuna-Koreast, Rwandast, Taist, Tuneesiast, Uruguayst ja Uus-Meremaalt. Nendest riikidest Eestisse saabudes tulevast nädalast oma liikumisvabadust 14 päevaks piirama ei pea.

Koroonaviiruse leviku tõttu soovitab välisministeerium aga tungivalt reisimist vältida, välja arvatud Euroopa riikidesse, kus nakatunuid on 16 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul ning kust naastes ei kehti liikumisvabaduse piirang. Olukord võib riikides kiirelt muutuda ning sellega palutakse enne reisile asumist arvestada.