Üks selline rakendus on WhatsApp, lisaks on ohus ka iMessage ja Snapchat. Need kasutajatele omavahelist suhtlemist võimaldavad keskkonnad krüpteerivad oma kasutajate vestlusi. Briti peaminister David Cameronile see aga ei meeldi ning ta soovi kiiremas korras lasta vastu võtta seadus, mis keelaks igasugused krüpteeritud sõnumid.

„Kas me soovime siin riigis selliseid kommunikatsioonikanaleid, milles sisalduvat me lugeda ei saa?" küsis peaminister aasta alguses.

„Minu vastus sellele küsimusele on: Ei, me ei soovi."

Uus seadus nõuaks, et internetiteenuse pakkujad, telekomid ja tehnoloogiaettevõtted nagu Google, Facebook ja WhatsApp hoiaksid alles kasutaja tegevuse ajalugu.

Need sisaldavad siis kasutaja Google'i otsingute infot, Facebooki vestlusi, WhatsApp grupivestlusi ning SnapChati videoid. Neid saaks Suurbritannia politsei ja valitsus kätte, millal iganes nad seda vajavad.

Arvatakse, et see uurimisvolituse seadus võetakse vastu juba tuleval sügisel. Kiire hakkas valitsusel pärast viimaseid terrorirünnakuid, millest ühes, Tuneesias, tapeti 30 britti.

Praegu teeb riigi politsei isikliku metadata kohta päringuid iga kahe minuti tagant.

Caremon ütlebki, et ehhki ka täna on võimudel võimalik saada ordereid, et kahtlustatavaid pealt kuulata, siis ei poolda ta, et on kanaleid, mida ei saa üldse jälgida. Tema sõnul on need kohad, kus terroristid saavad vabalt omavahel rääkida.

Loomulikult on riigis väga mitmeid hääli, mis peavad seadust privaatsuse rikkumiseks. Ei olevat kindel, keda siis ikkagi tohib sel moel jälgida, nuhkida. Seda võidakse teha nii kurjategijate kui ka tavainimeste suhtes.

„See ei ole ohutu. See on uus ja dramaatiline muutus riigi ja eraisiku suhetes" ütles endine riigi asepeaminister Nick Clegg. „Me ei muuda olukorda ohutumaks, kui kaotame osa vabadustest."

On levinud kartus, et kui riik saab sellise võimu, siis võidakse seda kurjasti ära kasutada.