Lugupeetud härra Põldroos, austan Teid ja Teie loomingut, kuid Teie artikkel "Kas kultuuriehitiste järjekordne sõda?" (EPL, 17.X) äratas vastakaid mõtteid. Alates pealkirjast - see sõda mitte ei alga, vaid on kestnud juba pikki aastaid.

Te nimetate trumpässade vastastikku väljakäimist. Teie seisukohtadest võiks järeldada, et on olemas vaid üks trumpäss: kõrgetasemeline projekt. Minu meelest ei vii projektide võrdlemine kuhugi. Muusikaõppehoonel on tähtsaimaks ruumide helikindlus ja akustika. Neid omadusi on võimalik töö käigus piisavalt parandada. Hoone välimust saab kenaks muuta tänu kaasaegsetele materjalidele. Muusikaakadeemia uuesti projekteerimine oleks suur pillamine.

Te heidate ette maestro Neeme Järvile, et ta loobub Eestis dirigeerimast. Olen selle otsuse üle kurb, kuid mõistan seda. Järvi annetatud poolt miljonit ei osanud meie võtta avasignaaliks. Lihtsalt ei ole olnud hingestatud eestvedajat. Nüüd on ka maestro Eri Klas avaldanud üleskutse üldrahvalikuks korjanduseks.

Viimasel laulupeol andis Venno Laul peaminister Mart Laarile üle 10 000 allkirja muusikaakadeemia ehituse toetuseks. Ilmselt pidas peaminister seda nimekirja laulupeosuveniiriks ja pani kuhugi riiulile tolmuma.

Katedraalid ei oleks kunagi valmis saanud, kui iga uus valitseja oleks mõne teise ehitusplatsi valinud. Minister Olesk kuulutas muusikaakadeemia prioriteeti, pandi nurgakivigi. Minister Kreitzberg pööras eelisjärjekorra kunstimuuseumi kasuks.

Teen ettepaneku uuesti alustada massilist allkirjade kogumist. Selleks saaks rakendada muusikaorganisatsioone, koore ja orkestreid. Kena oleks, kui iga allkirja andja ka annetaks sümboolse summa, näiteks ühe krooni.

Kunstimuuseumile on aastate jooksul palju antud. Tarbekunstimuuseum, Adamson-Ericu ja Kristjan Raua muuseumid, Niguliste. Kadrioru loss ja selle juurde kuuluvad hooned hakkavad valmis saama. Rüütelkonna hoonet ei peaks niipea välisministeeriumile või muule ametkonnale loovutama, meie väikese riigi valitsemiskulud on niigi üle paisutatud. Kunsti edendamiseks on tehtud veel teisi suuri kulutusi: Raja tn maja, kombinaat "Ars", "Hurda küün".

Muusikaakadeemiale anti ebaloogiliselt kauged ja ebaotstarbekad Kivimäe hooned. Arvestagem, et erakorterite kitsuse tõttu on akadeemia ka tippmuusikute harjutamispaik. Kaarli pst hoone kuulub erastamisele. Muusikute jaoks on välja ehitatud vaid Väravatorn koos külgneva hoonega ning lavakunstikateedri maja.

Muusikud on meie väikest rahvast rohkem maailmale tutvustanud kui keegi teine. Sõda muusikaakadeemia ehitamise vastu tundub lausa kadeduse ilminguna. Austan nii kunsti kui muusikat, kuid praeguses lahingus olen uue muusikaakadeemia poolel. Mida kiiremini see valmib, seda rutem saab asuda ka kunstimuuseumi hiilgava ja kalli hoone rajamisele.

KALJU SUUR