Ametiühinguliidu esimees Tõnu Väät teatas ETAle, et vedurimeeste ametiühinguliidu juhatus langetas otsuse tööseisaku korraldamisest neljapäevasel koosolekul.

Väät ütles ETAle, et streigi kestvuse otsustab streigikomitee, mis koguneb järgmisel nädalal. Samuti tuleb Väädi sõnul kokku Eesti Ametiühingute Keskliidu aktsioonide toimkond, mis hakkab streigi korraldamist arutama.

“Võib olla on streik päev, kaks või kolm,” ütles Väät. “See pole enam hoiatusstreik, vaid päris tööseisak.”

Vedurimehed nõuavad streigiga töökohtade säilitamist ning massiliste koondamiste lõpetamist, reisirongi liikluse jätkamist Kagu-Eestis ning Tallinna-Tartu ja Tallinna-Narva liinidel. Samuti soovivad vedurimehed avaldada streigiga vastuseisu ebakompetentsetele erastamistoimingutele.

Väädi teatel avaldavad vedurimehed streigiga vastuseisu ka võõrtööliste sissetoomisele Eesti Raudtee ASi infrastruktuuri, mille tõttu pole ka seal vedurimeestel osaliselt tööd saada.

Väät pidas võimalikuks, et lisaks vedurimeeste streigile võivad toimuda ka toetusstreigid.

Streigi väljakuulutamise otsus on Väädi teatel kooskõlas riikliku lepitaja otsusega 20. veebruarist.

Väät ütles, et streik on viimane aktsioon, mida vedurimeestel annab veel ette võtta. Kiiremini ei saa Väädi väitel streiki korraldada, sest sellele panevad seadused peale piirangud. “Ka valitsus võib streigi lükata ühe kuu võrra edasi,” märkis Väät. “Samas lükati ka erastamine edasi.”