„Kontrollisime ühes maksu- ja tolliameti ning tööinspektsiooniga kolme ehituobjekti Pärnus,“ ütles Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters. Kontrolli käigus avastati kokku kuus Eestis seadusliku aluseta töötavat Ukraina kodanikku.

Petersi sõnul töötasid nad kõik ühes ettevõttes, mille suhtes alustati väärteomenetlust, kuna ukrainlaste lühiajaline Eestis töötamine ei olnud politsei- ja piirivalveametis (PPA) nõuetekohaselt registreeritud. Väärteomenetlust alustati ka isikute endi suhtes.

Seadusliku aluseta töötamise korral ootab välismaalast rahatrahv kuni 1200 eurot või arest ning ettevõtet võidakse karistada kuni 32000 euro suuruse rahatrahviga. „Iga tööandja kohustus on isikud nõuetekohaselt PPA-s registreerida,“ märkis. Peters.

Ka Tallinnas avastas PPA lõppeva nädala teisipäeval kesklinna ehitusplatse kontrollides 12 ebaseaduslikult töötavat välismaalast. Ka nende lühiajaline töötamine Eestis ei olnud PPA-s registreeritud.

Erinevalt Pärnu juhtumist käsitleti neid Tallinnas aga tunnistajatena, kes peale ülekuulamist saavad ettekirjutuse Eestist lahkumiseks. Kontroll viidi läbi aadressil Pärnu maantee 31, kus ehitatakse büroohoonet, mis on osa Das Haus arendusprojektist.